menu

The Only Story - Julian Barnes (2018)

Alternatieve titel: Het Enige Verhaal

mijn stem
3,61 (9)
9 stemmen

Engels
Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Begin jaren zestig. In een saaie voorstad van Londen brengt de negentienjarige student Paul de zomermaanden door in zijn ouderlijk huis. Op aanraden van zijn moeder schrijft hij zich in bij de plaatselijke tennisclub. Tijdens een toernooi ontmoet hij Susan: achtenveertig jaar oud, zelfverzekerd, ironisch, overdonderend. Susan is getrouwd, met twee volwassen dochters. Paul en Susan worden elkaars geliefden. In 'Het enige verhaal' kijkt Paul jaren later terug op de zomer die zijn leven voorgoed veranderde, op het begin van hun liefde, op de daaropvolgende jaren samen en hoe dit leven uiteindelijk, heel langzaam, ontrafelde.

zoeken in:
avatar van Shaky
3,5
Julian Barnes blijft een kei in het spelen met taal. Het nadenken over woordgebruik en 'semantics' spelen een cruciale rol in zijn boeken. Dit is ook meteen wat mij vaak aantrekt in zijn romans, evenals het grauwe, duistere randje dat aan zijn verhalen kleeft. The Only Story wist mij echter niet meteen te overtuigen. Het boek bestaat uit drie secties waarbij het eerste deel, voor mij, veruit het minste deel is. Hierin wordt de basis voor het verhaal gelegd en ontmoet Paul zijn grote liefde: Susan. Het grootste probleem in deze eerste sectie zit voor mij in het puur beschrijvende karakter van dit gedeelte van het verhaal, er wordt nergens echt iets uitgediept en het geheel komt wat oppervlakkig over: Paul en Susan vinden elkaar, lijken een erg gelukkige relatie te hebben en that's it... Ook de reactie van de overige personages, met name E.P., komt hierbij niet realistisch op mij over. Het kenmerkende taalgebruik van Barnes vind ik ook minder in dit eerste deel; het ligt er té dik bovenop en Barnes dwingt ons letterlijk na te denken over het gebruik van bepaalde woorden / zinnen door het zelfs te benoemen dat woorden meerdere interpretaties hebben, etc. Too much, wat mij betreft.. Sectie 2 van dit boek is wat mij betreft veruit het beste: onderliggende problemen komen naar boven, de relatie blijkt toch allemaal een stuk minder rooskleurig te zijn dan gedacht en ook Paul en Susan krijgen te maken met de harde realiteit van het leven.. Sectie 3 is meer dan aardig en het boek wordt waardig afgesloten, althans: waardig voor het verhaal. Al met al 3,5* door het ijzersterke middenstuk.

avatar van Wickerman
3,5
Een simpel verhaal over een liefde die verkeerd afloopt. Een perfect script voor een elitaire filmhuisfilm op een zonnige herfstmiddag.

Tja hier kon ik helemaal niks mee. Aardig tussendoortje, maar ik snap Barnes gewoon niet zo goed denk ik. Wel leuke cameo voor Max Verstappen.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:20 uur

geplaatst: vandaag om 23:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.