menu

On the Road - Jack Kerouac (1957)

Alternatieve titels: Onderweg | Op Weg

mijn stem
3,87 (239)
239 stemmen

Engels
Sociaal / Reis

320 pagina's
Eerste druk: Viking Press, New York (Verenigde Staten)

Sal Paradise en zijn aan alcohol, seks, drugs en muziek verslaafde vriend Dean Moriarty, reizen liftend of in gestolen auto's kriskras door de Verenigde Staten. Hun levenswijze is anti-intellectueel, zonder binding en zonder moraal en ze zetten zich af tegen de gevestigde normen en waarden: ze kiezen voor een ongeremd en onaangepast bestaan.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,0
Met een rotgang ploetert Kerouac zich in dit boek door de jaren '50 en die vaart is meteen de grootste kwaliteit van deze klassieker. Het snelle proza jakkert maar door en door, zonder dat er in de verhaalomgeving wat verandert. On the Road zet daarmee een krachtige sfeer neer en is een mooi tijdsdocument, maar mist mijns inziens op andere gebieden toch wel de boot.

avatar van Koios
2,0
Kortgeleden de zgn. ongecensureerde versie gelezen, bijzonder te zien hoe ''braaf'' het boek is in de huidige tijdgeest, itt tot het Amerika van destijds. Wellicht dat er nog steeds Amerikanen zijn die het expliciet noemen van het mannelijk geslachtsdeel niet kunnen verdragen. Helaas ook: herhalend, weinig origineel, en oppervlakkig. De impact van het boek zal ten tijde van verschijnen veel groter zijn geweest (en dat is uiteraard te verklaren). De film vond ik overigens erg goed.

avatar van Donkerwoud
3,0
Na 'Heart of Darkness' de tweede klassieker in korte tijd die alle elementen heeft van moderne werken waar ik van hou, maar waarbij de vonk tussen mij en het werk maar niet wilde komen.

Voor mij is Dean Moriarty toch vooral een volstrekt holle figuur, wiens zoektocht naar vrijheid vanuit jeugdige onbezonnenheid meestal niet verder komt dan semi-stoere kwajongensstreken.Het inhoudelijk brave van de roman maakt het veel gedateerder dan de modern aanvoelende schrijfstijl doet vermoeden.

Kerouac blinkt wel uit in uitgebreide karakterbeschrijvingen van een extreem rijk geschakeerd gezelschap van decadente randfiguren, die allemaal op hun manier op zoek zijn naar hun eigen verlossing van de heersende burgermoraal. Misschien dat The Dharma Bums of The Subterraneans meer naar mijn smaak zijn!?

Gast
geplaatst: vandaag om 23:11 uur

geplaatst: vandaag om 23:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.