menu

Autumn - Ali Smith (2016)

Alternatieve titels: Herfst | Seasonal #1

mijn stem
3,23 (11)
11 stemmen

Engels
Psychologisch

272 pagina's
Eerste druk: Hamish Hamilton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De meer dan een eeuw oude Daniel Gluck en de tweeëndertigjarige Elisabeth hebben een bijzondere vriendschap. Als achtjarig meisje leerde Elisabeth haar buurman Daniel kennen, een fervent kunstverzamelaar. Hij neemt haar mee in zijn wereld van kunst en literatuur. Pas als het einde van Daniel in zicht komt en hij in een kunstmatige coma ligt, beseft Elisabeth de waarde van hun gesprekken. We kijken mee met de surreële ijldromen van Daniel, waarin tijd, ruimte, taalspel, natuur en alles wat de natuur ontstijgt de hoofdrollen spelen. We zijn toeschouwer van Elisabeths terugblikken op hun rijke vriendschap, waarin ze leerde over alles wat het leven waardevol maakt. En daartussendoor worden we uit het lood geslagen door het verslag van Elisabeths alledaagse beslommeringen, waarin Ali Smith de draak steekt met onze tijdrovende verplichtingen, die maken dat we vaak vergeten wat er nu echt telt.

zoeken in:
avatar van liv2
Shortlist Man Booker Prize 2017


avatar van handsome_devil
3,5
Interessant boek. Mooie beschrijving van een bijzondere vriendschap en ook wordt goed de onrust in Groot-Brittannië vandaag de dag beschreven. Ik had af en toe wel het idee dat Smith net iets te veel wil, er worden veel onderwerpen aangesneden, het verhaal speelt zich af verschillende periodes en het boek kreeg daardoor voor mij een wat vluchtig karakter. Maar wel veel plezier aan beleefd, het is af en toe erg grappig ("He's not gay, he's European.") en ik vond Smiths zinnen erg mooi.

avatar van Lalage
2,0
De hoofdstukken springen heen en weer in de tijd en in perspectief. Soms is er een stuk bij waarvan ik geen idee heb wat het met de rest te maken heeft. De stukken over kunst kunnen me niet boeien. De paar natuurbeschrijvingen vind ik wel mooi. En ik heb veel bewondering voor de knappe vertaling uit het Engels door Karina van Santen en Martine Vosmaer.

De laatste bladzijden lees ik vluchtig. Veel mensen vinden dit geweldig, maar mij spreekt het niet aan. Wat zie ik over het hoofd? Welke verbanden had ik moeten leggen maar zie ik niet? Is dit te moeilijk voor me of is het een kwestie van smaak?

Herfst – Ali Smith | Lalagè leest - lalageleest.nl

3,5
Geen opdringerig boek, het zit in de de subtiele verhoudingen met betrekking tot de personages, taal, geschiedenis, kunst.
Een klein verhaal, simpel, erg mooi en de nostalgie wordt in mijn ogen nooit zwaar op de hand. Als het mogelijk is, lees het in de originele taal, Ali Smith weet de dingen soms prachtig te verwoorden.

4,0
Heel mooi! Na een eerste lezing begreep ik er nog niet veel van, maar de vaak zeer suggestieve stijl haalde me over om het boek nog een tweede keer te lezen. Het eerste wat me dus getroffen had, was het poëtische van de stijl, maar daarna komt een waterval van vriendschap, literatuur, banale tv-spelletjes, gesprekken over popart, botsingen met de bureaucratie (grappig!)... “Het leven zoals het is” in het VK van de jaren 60 tot na de Brexit? Het bleek nuttig en voor mij vaak nodig om Wikipedia een paar keer te raadplegen. En met wat zoeken vond ik ook afbeeldingen van werken van Pauline Boty... Boeiend.
Ik kijk ernaar uit om ook de beide volgende delen te gaan lezen (”Spring” en “Winter” in die vreemde volgorde...)

Gast
geplaatst: vandaag om 12:59 uur

geplaatst: vandaag om 12:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.