menu

Tabineko Repōto - Hiro Arikawa (2015)

Alternatieve titels: Reisverslag van een Kat | 旅猫リポート

mijn stem
3,88 (13)
13 stemmen

Japans
Reis

216 pagina's
Eerste druk: Kodansha, Tokio (Japan)

Nana weet niet waar hij naartoe gaat en waarom ze de reis maken. Maar het betekent wel dat hij voor in een zilverkleurig busje mag zitten naast zijn baasje Satoru. Samen doorkruisen ze Japan en logeren bij oude vrienden. Ze komen bij een norse boer die in katten niets meer dan rattenvangers ziet; bij een hartelijk echtpaar met een B&B waar huisdieren welkom zijn; bij een treurige man die net verlaten is door zijn vrouw. Maar waarom zijn ze op reis? En waarom is iedereen zo geïnteresseerd in Nana? Wanneer Nana erachter komt, breekt zijn kleine hartje en hij zet alles op alles om het avontuur niet te laten eindigen.

zoeken in:
avatar van liv2
Japanse bestseller die in vele landen in vertaling wordt uitgegeven. Wordt tevens verfilmd.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Aangenaam boekje, dat wel iets meer is dan een reisverslag alleen. Tot op heden onopgemerkt hier. Niet alleen voor kattenliefhebbers, maar die zullen niets te kort komen.

Artikel op de website van The Guardian (let op de spoilers):
The Travelling Cat Chronicles by Hiro Arikawa review – superior pet lit | Books | The Guardian - theguardian.com

avatar van Wickerman
4,0
Breekbaar en ‘klein’ verhaal over een terminaal zieke man die met zijn kat op reis gaat. Tijdens de reis die de twee maken komen we oude vrienden van Saturo tegen en wordt langzaam maar zeker zijn levensverhaal vertelt. Het verhaal wordt omlijst door de gedachten van de kat Nana en gesprekken die de kat heeft met soortgenoten en andere dieren. Dit verrijkt het verhaal, zonder dat het kitsch of clichématig wordt. Prachtig breekbaar verhaal, die aan het eind bij mij tot waterlanders leidde.

5,0
Momenten van lachen en een brok in mijn keel wisselde zich af. Ook bij mij waterlanders tijdens de laatste passage.
Prachtig omschreven en zeer liefdevol boek.
Ik ga zeker op zoek naar meer van deze schrijfster.
Tips zijn welkom!

Sharon
Prachtig liefdevol verhaal. Waarin het levensverhaal van Satoru verteld wordt aan de hand van bezoeken bij vrienden en de reis die Satoru en Nana (de kat) samen maken. Een verhaal dat laat zien hoe sterk de band tussen mens en dier kan zijn. Ik vond het een grappig, maar ook ontroerend boekje. Bij de laatste passages liepen de tranen over mijn wangen. Wat een positiviteit, verbondenheid en liefde. ?

avatar van Arkan
5,0
Wat was dit een prachtig boek. Het verhaal van Nana en haar baasje Satoru.
Zo mooi die band tussen mens en dier, zo hecht en zo eerlijk en trouw.

Ik heb gelachen, gelachen en nog eens gelachen.
Maar ik heb ook gehuild, veel tranen.
De krop die in mijn keel kreeg, is lang blijven hangen, en was zo heftig dat ik het alleen nog maar heb meegemaakt als er met 1 van mijn huisdieren wat mis was.

Dit boek heeft me geraakt tot in het diepste van mijn ziel.
Een prachtig verhaal.

avatar van Donkerwoud
2,5
Poezelig boekje. 'Reisverslag van een Kat' (2015) is een aardige psychologische roman over een jongeman die traumatische jeugdherinneringen projecteert op zijn liefde voor een straatkat. Een kopjes gevende en kirrende bundel genegenheid in Satoru's simpele mensenbestaan. Er is iets in zijn leven gebeurd wat de boel op losse schroeven zet en hij moet noodgedwongen langs verschillende mensen uit zijn jeugd om poolshoogte te nemen of zij de zorg voor Nana willen overnemen. Bij elke nieuwe ontmoeting komen zowel mens als kat tot de conclusie dat ze weinig genegen zijn om hun sterke band te verbreken. Bij vlagen dacht ik terug aan Nederlandse auteurs als Anton Koolhaas of Toon Tellegen. Met hun verhaaltjes vol filosofische beschouwingen over hoe het groots het kan voelen als dat ene dier een significante plek in je leven inneemt. Ik kan hier echter weinig met de geforceerde kunstgreep om een deel van de roman te vertellen vanuit een antropomorfisch kattenperspectief, waardoor je suikerzoete observaties krijgt van een dierenverteller die ongeloofwaardig veel van de mensenwereld begrijpt. Het maakt dat de oprechte ontroering een tikkeltje teniet wordt gedaan door onnodig sentiment en flauwe mopjes.

(Excuus voor deze recensie, ik ben natuurlijk meer een hondenmens, dat spreekt voor zich!)

Gast
geplaatst: vandaag om 13:44 uur

geplaatst: vandaag om 13:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.