menu

Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst - Robert M. Sapolsky (2017)

Alternatieve titel: Gedrag: De Biologie van het Beste en het Slechtste in de Mens

mijn stem
3,67 (3)
3 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

768 pagina's
Eerste druk: Penguin, New York (Verenigde Staten)

In 'Gedrag' maakt Robert Sapolsky duidelijk waarom de mens handelt zoals hij handelt. Waarom zijn mensen soms zo verschrikkelijk wreed voor elkaar, en soms zo ontzettend aardig? Robert Sapolsky ontrafelt nauwgezet de oorzaken van 'menselijk' gedrag, waarbij aspecten als genen, hormonen, kindertijd, cultuur, evolutie en ecologie aan bod komen. Wat gebeurt er in de hersenen vlak voordat het brein een agressieve daad of een blijk van compassie in gang zet? Welke invloed hebben hormonen en sociale omgeving in de dagen en weken die voorafgaan aan een ingrijpende gebeurtenis? Robert Sapolsky laat zien dat menselijk gedrag niet alleen puur vanuit biologische en neurologische factoren is te verklaren, maar ook vanuit psychologische en sociologische factoren.

zoeken in:
avatar van misterfool
4,0
Uitvoerige beschrijving van de neurologische processen die achter menselijk gedrag schuilen. Zoals de subtitel al aangeeft; gaat het om gedrag zowel in goede als slechte zin van het woord. Het boek begint erg prettig. We stappen immer een stapje terug en krijgen soms een beter beeld van de biologie die over seconden (hormonen etc) en over millennia (evolutie) bijdroeg aan die ene agressieve uitbarsting of altruïstische 'zelfopoffering'. Het is het tweede gedeelte van het boek; waar meer thematisch wordt ingegaan op diverse onderwerpen dat het boek een wat pamfletterig karakter krijgt en waarin de politieke voorkeur drijft hoe kritisch er op bepaald onderzoek wordt ingezoomd. Spijtig. Al met al toch een leerzaam boek.

avatar van psyche
psyche (crew)
geplaatst:
Niet makkelijk verkrijgbaar; in het Nederlands althans, ik heb maar op verschillende sites verzoek voorraad melding geplaatst. Ergens volgende week aan de bibliotheekmevrouw (er zijn bij ons geen meneren) vragen of er toch nog ergens een exemplaar ligt te verstoffen (zo oud is dit boek toch niet? )

Gast
geplaatst: vandaag om 22:08 uur

geplaatst: vandaag om 22:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.