menu

The Book of Illusions - Paul Auster (2002)

Alternatieve titel: Het Boek der Illusies

mijn stem
3,92 (59)
59 stemmen

Engels
Psychologisch / Detective

321 pagina's
Eerste druk: Faber, Londen (Verenigd Koninkrijk)

David Zimmer, professor in Vermont, verliest zijn vrouw en twee zoontjes bij een vliegtuigongeluk. Zes maanden lang brengt hij de dag door in een waas van dronkemanstranen en zelfmedelijden. Op een avond ziet hij op televisie een stukje van een verloren gegane stomme film, gemaakt door een komiek, Hector Mann. Voor het eerst in maanden moet hij lachen. En voor hij het weet heeft hij zich ingegraven in het leven van de mysterieuze Mann, die van de aardbodem verdween in 1929. Zimmer schrijft de eerste serieuze studie van Manns werk en houdt zo het verdriet op draaglijke afstand. Een jaar na de verschijning van het boek krijgt hij een brief van iemand die beweert de vrouw van Mann te zijn. Hij wordt uitgenodigd Mann te komen bezoeken. Is dit een grap of leeft Hector Mann echt nog? Zimmer aarzelt. Dan verschijnt op een avond een vreemde vrouw aan zijn deur, en zij neemt de beslissing voor hem. Dat verandert zijn leven voor altijd.

zoeken in:
avatar van Witch-king
4,0
Eerst was ik van plan 3,5 ster te geven, maar het had een veel mooier einde dan ik verwacht had, daarom heb ik het verhoogd naar ****4**** sterren.

avatar van chiel
5,0
Ja mooi hè, dit vind ik het beste boek van Auster, geniaal geconstrueerd en prachtig verzonnen.

avatar van Witch-king
4,0
Dit is het eerste boek van Auster dat ik gelezen heb.

avatar van thomzi50
3,0
Zoals chiel al zegt: het boek is erg geconstrueerd. Misschien wel vakkundig gedaan, maar het gevoel een constructie te lezen kreeg ik vanaf de eerste alinea's, en dat verdween eigenlijk geen moment. Nergens krijg ik sympathie voor de hoofdpersoon, zijn gevoelens worden gebruikt als uitgangspunt voor dit (ongeloofwaardige) verhaal, in plaats van dat de gevoelens zelf nader worden uitgediept. Verder genoeg mooie stukken en aardige momenten, maar hierdoor werd ik nooit echt door de roman geraakt, het ging allemaal een beetje langs me heen. Zelfs de ontknoping.

avatar van Bassievrucht
4,0
Het verhaal van The Book Of Illusions steekt knap in elkaar, is erg goed verteld, zoals Paul Auster dat zo mooi kan, en los van de dubbele bodem die altijd lijkt te zitten in zijn werk, bevat deze roman naast de hoofdlijn ook nog een paar schitterende verhalen, zoals de onbekende geschiedenis van Hector Mann als verteld door Alma, en de vertellingen van zijn films. Gek genoeg moest ik nog vaak denken aan het meest sympathieke personage, Nora, die maar een heel klein rolletje had, en eigenlijk in dit relaas van getormenteerde zielen weinig te zoeken had.

avatar van Abubakari
4,0
De onbekende geschiedenis van Hector Mann als verteld door Alma, dat vond ik het beste deel van het boek, daarvoor zaten wel wat stukken de ik niet zo boeiend vond. Ik vond dat het boek wat op gang moest komen, tot het verhaal van Alma wisselen sterke stukken mindere stukken af. Maar de onbekende geschiedenis van Hector Mann als verteld door Alma, dat is Paul Auster op zijn best. Daarna blijft het verhaal ook boeien, een echt Paul Auster boek vol mysterie en dramatiek en excentrieke personages.


2,0
Lang geleden eens The Brooklyn Follies kado gekregen en met plezier gelezen, al staat me er niks meer van bij dan dat. Gezien de significant hogere beoordeling hier, had ik veel meer van verwacht van The Book of Illusions dan wat dit boek me geboden heeft.
Het boek start nog aardig met de introductie van Zimmer en zijn leed, afgewisseld met de beschrijvingen van de stomme films van Mann. Toen Zimmer aan zijn vertaling van dat Franse boek begon, verwachtte ik nog dat dit hem op een vergelijkbare maar andere manier zou helpen in zijn rouwproces als de films van Mann hadden gedaan, en dat had ik nog wel boeiend gevonden. Helaas verschijnt dan Alma op het toneel en blijkt de rest van het boek vooral om Mann te draaien. En zoals zo vaak; de kunstenaar is niet zo interessant als zijn kunst. Een weliswaar enerverend maar ook wat willekeurig en vergezochte levensloop. De connectie met Zimmer en diens leed is secundair geworden. Sowieso is de karakterontwikkeling van Zimmer dan al stil gevallen. Gewoon een pionnetje in een weinig interessant plot. De manier waarop de climax nog het nodige gewicht en drama wil toevoegen aan dit plot is bijna sneu en wat pathetisch. Ook werd ik bijna beetje pissig van die goedkope "als ik had geweten dat... dan zou ik nooit..."-trucjes om de spanning er in te houden (of beter: te introduceren, want het is ook nergens spannend eigenlijk).
Nee, Auster laat ik vanaf nu maar aan me voorbij gaan.

Edit: Moon Palace heb ik al liggen en scoort nog wat hoger dan deze. Misschien dat ik die dan tzt nog wel een kans geef

avatar van Raskolnikov
3,0
Ik denk dat je niet al teveel op de scores op BM af moet gaan, het verbaast me enigszins dat dit boek in de top 250 staat. Paul Auster komt me voor als een schrijver aan wie je aan een, hooguit twee boeken kunt herkennen of die je ligt of niet. Ik denk niet dat hij in andere boeken uit hele andere vaatjes tapt dan de boeken die je nu hebt gelezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:35 uur

geplaatst: vandaag om 21:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.