menu

For the Record - Mart Smeets (2015)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Autobiografisch

288 pagina's
Eerste druk: Brandt, Amsterdam (Nederland)

Mart Smeets kiest al jaren zijn eigen muzikale parels. In z'n wekelijkse column in de VARAgids bespreekt hij zijn favoriete 'schijfjes', wars van wat goed gevonden dient te worden en zonder rekening te houden met wat de heersende trend is op radio en tv. "Mijn dochter van 21 vindt het ouwelullenmuziek," zei Mart Smeets in een interview dat zijn eerste muziekcolumn in de VARAgids begeleidde. Dat was op 20 februari 1999. Inmiddels zijn er ruim 850 stukjes verschenen: veel Americana, maar ook Eric Clapton, Lenny Kravitz en Leonard Cohen. Zijn wekelijkse muziekkeuze wordt niet zelden bepaald door wat Smeets tijdens zijn vele reizen in buitenlandse cd-schappen aantreft. Vaak zijn het schijfjes die zelfs hem verrassen. 'For the record' bevat een selectie van de meester zelf.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,0
M'n vader had een hekel aan Mart Smeets, voral omdat hij hem arrogant vond. In december 2013 ging DeMart (of God zoals wij hem toen voor de grap noemden, en nog steeds trouwens) signeren in de Utrechtse Bijenkorf. Ik als fan van de beste man erheen en m'n vader voor de gezelligheid mee. Sindsdien is hij om, want hij zag hem nu in het echt en vond het een nette, vriendelijke en aimabele man die gewoon heel normaal overkwam en volstrekt niet uit de hoogte. Enfin, m'n vader, muziekliefhebber zegt ineens dat hij dit boek had gelezen en dat ik ik die ook maar moest lezen. Het kan verkeren.

Het boekje dan zelf, dat bestaat uit vele columns uit de Vara-gids met 3 extra lange stukken over onder meer een concertbezoek van Eric Clapton en een verhaal over het lopen door de FNAC en kopen van cd's. Die langere verhalen zijn wel beter. De columns zijn vaak te kort om echt wat zinnigs te kunnen zeggen en de meeste artiesten interesseren mij ook niet, waardoor deze stukjes voor mij niet echt boeiend zijn. Al doet Mart wel zijn best als hij wat sfeer probeert erin te krijgen (aan welke beelden denk je bij bepaalde muziek?) en de columns zijn vaak rond de uitgave van een plaat (reissue of nieuw) geschreven waardoor je ook direct de muziek kan luisteren als je echt geïnteresseerd raakt. Hoewel het mijn muziek niet is (veel middle of the road toch wel) is dat wel leuk. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:52 uur

geplaatst: vandaag om 12:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.