menu

Batavia's Graveyard: The True Story of the Mad Heretic Who Led History's Bloodiest Mutiny - Mike Dash (2001)

Alternatieve titel: De Ondergang van de Batavia: Het Ware Verhaal

mijn stem
4,36 (22)
22 stemmen

Engels
Historisch / Avontuur

512 pagina's
Eerste druk: Crown, New York (Verenigde Staten)

In de vroege morgen van 4 juni 1629 loopt de Batavia, het nieuwe vlaggenschip van de VOC, op haar eerste reis naar 'De Oost' op een rif voor de kust van Australië. Terwijl opperkoopman Fransisco Pelsaert met de enige sloep koers zet naar Java om hulp te halen, richt de gemankeerde onderkoopman Jeronimus Cornelisz, gedreven door een explosief mengsel van ambitie en halfbegrepen esoterische ideeën een ware slachting aan onder de opvarenden.

zoeken in:
5,0
Mike Dash schreef een prachtig, doch huiveringwekkend boek. Het begint met de ramp van de Batavia. Kapitein Ariaen Jacobsz maakt een inschattingsfout en de Batavia loopt op een klif voor de Australische kust. Op de VOC schepen is de opperkoopman de baas, op dit schip is dat de Antwerpenaar Francisco Pelsaert. Nadat de schipbreukelingen op een eilandje zijn gestrand, gaan Pelsaert en de kapitein, samen met een aantal ervaren zeelui per sloep naar Batavia (het huidige Djakarta) om hulp te halen. De onderkoopman is Jeronimus Cornelisz, een psychopaat en een bijzonder slecht mens. Gezien zijn functie krijgt hij de leiding over de overlevenden. Wat daarna gebeurt valt nauwelijks te beschrijven; Jenonimus slaagt er in om een aantal zeelieden en soldaten op zijn hand te krijgen. Hij laat deze mannen een eed van trouw zweren en stuurt ze vervolgens op pad om te moorden. Een aantal personen, geen volgelingen van Jenonimus worden met een list verbannen naar een ander eiland. Uiteindelijk wordt dit Jeronimus en zijn aanhang noodlottig. Omdat op dit eiland de leefomgeving veel beter is, proberen de mannen van Jeronimus dat te veroveren, hetgeen mislukt. Dan verschijnt een boot uit Java aan de horizon met Pelsaert aan boord. Die heeft de bevoegdheid recht te spreken en Jeronimus en vier van zijn maten worden opgehangen. Later volgen nog meer vonnissen zoals kielhalen en radbraken. Vergeleken met de huidige strafmaat in Nederland erg zwaar. In Geralton aan de Westkust van Australië kan men een museum bezoeken, waar voorwerpen van de Batavia en andere scheepswrakken zijn te bezichtigen. Mike Dash noemt in zijn boek ook het Maritiem museum in Fremantle, doch daar is op internet niets over Batavia te vinden.

avatar van Insignificance
4,0
Wil er nog iemand doodgestoken worden?

Wát een verhaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:18 uur

geplaatst: vandaag om 18:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.