menu

Looking for Alaska - John Green (2005)

Alternatieve titel: Het Grote Misschien

mijn stem
3,95 (44)
44 stemmen

Engels
Jeugdboek
Psychologisch

160 pagina's
Eerste druk: Dutton Children's Books, New York (Verenigde Staten)

Miles Halter is gefascineerd door 'Beroemde Laatste Woorden' én hij is zijn saaie leventje thuis meer dan zat. Hij schrijft zich in voor een kostschool in Alabama en gaat op zoek naar 'Het Grote Misschien', zoals ook de dichter Rabelais op zijn sterfbed deed. Eenmaal aangekomen op Culver Creed maakt Miles kennis met zijn kamergenoot Chip Martin - de kolonel - en met Alaska Young. Slimme, grappige, mooie, onvoorspelbare, sexy Alaska, voor wie Miles als een blok valt en wie Het Grote Misschien in hem katapulteert - Miles ontredderd achterlatend.

zoeken in:
4,5
BAM.

Komt als een mokerslag binnen, zeker op de helft. Schitterend ge- en beschreven, waarin ik bij dé gebeurtenis met een brok in m'n keel zat.

4,5*

avatar van stefan dias
5,0
YES!!!!!!! Gekregen in Engelse versie van een heel goede vriend.

bij is het ook al weer lang geleden dat ik nog zo'n prachtig boek gelezen heb. Hij is nog niet helemaal uit (vanavond!) maar wat een perfect boek tot dusver. Het moet al heel raar gaan eindigen als hier geen supervette VIJF aan gegeven gaat worden.

Anders wel een moeilijk boek om over te spreken zonder spoilers te gebruiken. Dit was er al eentje. Het is wel mooi dat je niks van de plot op voorhand weet, zodat je net zo geschokt ben als de hoofdpersonages.

Geweldig verhaal, supertoffe karakters (bijna té slim, handig en cool om geloofwaardig te zijn, als iemand per se kritiek wil hebben) en met zo veel humor beschreven. Mooie zinnen en geen woord te veel.

Prachtboek!

avatar van stefan dias
5,0
tja, zo zie je maar. It ain't over 'til it's over.
Sorry voor de spoiler, waar ik nu echt niet meer omheen kan.
Het einde sloeg dus toch nog een beetje tegen.
Waarom de leuke Miles, die tot dan toe zo to the point was in de religieklassen, op het eind alsnog een moment van 'verlichting' moet krijgen met een soort gecustomizede pseudoreligieus inzicht is me een raadsel. Het liet een niet meer verwacht bitter smaakje achter.

Ook door het constante hoge niveau (toch wel!) had ik toch net iets meer verrassing verwacht rond de eindprank. De gedachte was mooi, rondde het boek ook mooi af, maar werd iets te snel weggegeven en had ook iets te weinig om het lijf (pun not intended)

Maar vor het overige niets dan lof: de simpele, doch geniale structuur, before/after, waardoor het zwaartepunt letterlijk en figuurlijk in het midden van het boek valt. Je stemmingen gaat helemaal mee met de fase waarin het boek zit. En zo werkt het het best.
Ook de prachtige personages die tot het eind trouw aan hun karakter blijven.

Nogmaals: zeldzaam intelligente jongeren, die toch ook vooral jong zijn. Je voelt gewoon hoe zo'n verhaal je kan tekenen voor de rest van je leven en hoe het een voorrecht is zoiets te kunnen en mogen meemaken.

Laat dat laatste dan maar mijn conclusie zijn en mijn 'religieus' inzicht. Alaska heeft iedereen die ze heeft ontmoet, gevormd en getekend voor het leven. Zulke mensen kom je echt niet zo heel vaak tegen.

Het boekt verdient een vijf, want wat goed is, is ook onwaarschijnlijk goed. Maar perfect is het dan weer net niet.

avatar van stefan dias
5,0
gotti schreef:
BAM.

Komt als een mokerslag binnen, zeker op de helft. Schitterend ge- en beschreven, waarin ik bij dé gebeurtenis met een brok in m'n keel zat.

4,5*


de brok zat 'm bij mij hier:
- "that was a thing of beauty"
- "I learned from the best."
Is trouwens ook het puurste gevoel omtrent haar erfenis. Die eindconclusie "wherever she might be, it must be beautiful out there" verprutste het alsnog een klein beetje voor mij.

avatar van LaNona
2,5
Ik weet het niet goed.. Zo lang verheugde ik me er al op om dit boek te lezen (de Nederlandse versie, zeg ik er alvast bij), maar bij mij sloeg het toch tegen.
Ietwat voorspelbaar, misschien was het dat wel? Eerlijk gezegd vindt ik dit een duidelijk jeugdboek, met clichés en onrealistische elementen.
Mooie momenten, maar al bij al was het bij lange na niet wat ik ervan verwachtte.

avatar van stefan dias
5,0
Mja, nog eens herlezen en het blijft toch een pareltje.
Had nu ook minder last met het einde omdat ik er niet meer een krampachtige poging in las om er alsnog een brokje religie in te verweven.
De krampachtigheid zat 'm vooral bij mij, vrees ik. Het is een mooi rouwproces bij jonge, heel intelligente mensen. Voor het overige worden de clichés geschuwd, waar ik trouwens heel blij om ben. Er is geen echte vete met de Weekday Warriors en de 'schoolautoriteiten' zijn geen machtsmisbruikende wellustelingen, maar gewoon aardige mensen die hun job proberen te doen.
Maar vooral de jongeren zijn goud waard: zoals ik zei, fantastische mensen die nu eenmaal nog jong zijn.

Juweeltje. Toch maar 5*

3,0
Aardige coming of age-roman, doet sterk denken aan de toon en sfeer van The Perks of Being a Wallflower. Voor- én nadeel is dat het zeer herkenbaar zal zijn voor mensen in een zekere levensfase, doordat Green bijzonder treffend de gedachten en vragen onder woorden weet te brengen die een adolescent kunnen verscheuren.
Bijkomend verschijnsel is dan dat teveel wordt geprobeerd om antwoorden te geven, om een even scherpzinnig verwoord houvast te bieden in dit "labyrinth". De grens tussen ontroering en teleurstelling over het hoge tegeltjeswijshedengehalte blijkt dan flinterdun.

avatar van mjk87
2,5
Aardig. Misschien ben ik al iets te oud voor John Green, maar ik was wel benieuwd of de hype ook ergens op gebaseerd is. En ik moet zeggen, slecht is het niet en het leest best fijn weg, zij het in een iets te hip stijltje. Maar de personages zijn leuk en ze voelen ook echt aan als vrienden en de wereld van de school wordt leuk neergezet (al is het bij lange na nog geen Harry Potter). En zeker halverwege is er natuurlijk dat moment, maar daarna is het boek ook voorbij. Ik vraag me nog steeds af wat Green nu wilde met het gedeelte daarna. Echt boeiend wordt het nooit en al leest het dan wel prettig weg, het is vooral plichtmatig verder lezen dan helemaal geroerd te zijn. 2,5*.

JoeCabot
Zo, ook eens iets van John Green gelezen.

Ik snap de hype wel. Want naast een vlotte pen heeft Green ook een neus voor wat zijn doelpubliek écht bezighoudt. We volgen de strapatsen van een groepje licht-rebelse pubers. Rasechte outcasts kun je ze moeilijk noemen, het moet natuurlijk wel herkenbaar genoeg blijven voor de modale tiener. Maar Green voorziet zijn personages wel van de nodige grillen en maniertjes om hen voldoende karakter te geven. Het kransje is ook bovengemiddeld eloquent en ze praten maar wat graag over hun emoties.

Het levert best een olijk vertelsel op, met leuke dialogen en hier en daar een paar rake observaties. Althans, in het "Before"-deel. Over het "After"-deel blijf ik zo vaag mogelijk, maar het mag geen verassing heten dat je een heftig event voor de kiezen krijgt. Jammer genoeg verzandt het boek dan al snel in een soort halfslachtig mysterie. Wat er zich precies afspeelde in Alaska's bovenkamer die bewuste avond, het liet me Alaskaans (?) koud...

Moeilijk geval dus. Toch 3*, want voor het grootste deel gewoon erg tof boek.

Voor ik dit boek begon te lezen had ik al enkele boeken van John Green gelezen namelijk Paper Towns en De weeffout in onze sterren. Ik vond dat deze beide boeken een fijne schrijfstijl hadden en vlot lazen. Bij het Grote Misschien vond ik dit ook. In het begin gaat het wat stroever omdat het boek uit 2 delen bestaat. Één deel gaat over de dagen voor de verdwijning van Alaska en het andere deel na de dagen van de verdwijning. Eens je dit door hebt zal het boek ook makkelijker te volgen zijn. Wat ik zeker interessant vind is de fascinatie van Miles. Hij kent namelijk veel laatste woorden van bekende personen, dit geeft het verhaal iets extra. Het onderwerp is niet te zwaar en vrij luchtig. Zo komt er ook op een subtiele manier religie aanbod, maar dit vond ik niet meteen noodzakelijk. Dat het over jongeren op een kostschool gaat die af en toe stiekem kattenkwaad uithaalden vond ik dan wel weer amusant. Over de grote lijnen vind ik Het Grote Misschien zeker een aanrader.

avatar van Robsessie
4,5
Voor m'n gevoel was het ergens tussen Hyves en Facebook. Ergens daartussen, in mijn laatste tienerjaren of het begin van mijn twintigerjaren, had ik een Tumblr-profiel. Ik scrollde door eindeloze fotoreeksen en herplaatste enkel het beste van het beste: vrouwen met tatoeages, stoere mannen met strakgeknipte baarden, korrelige screenshots van ingewikkelde films en andere semi-kunstzinnige zaken - het waren simpelere tijden, erg 'middlebrow'.

En ergens in die eindeloze reeks stuitte ik op een citaat dat me, als jonge, onbegrepen romanticus, onmiddelijk greep. Waarschijnlijk omdat ik "gawky" en "hopelessly boring" was en mijn leeftijdsgenoten van het andere geslacht "gorgeous" en "endlessly fascinating". Bijzonder herkenbaar voor een jongvolwassene die nog niks heeft meegemaakt in zijn leven en op dat moment al hopeloos in de clinch ligt met zijn eigen gevoelswereld - 'repost'!

Al snel kwam ik erachter uit welk boek het citaat kwam en bestelde het in het Engels. Voor mijn doen bijzonder exotisch. Ik las het en het liet een verpletterende indruk achter. Afgelopen week, zo'n 10 tot 14 jaar later, weer eens uit de kast getrokken en het heeft niks van zijn kracht verloren.

Een grandioos coming of age verhaal over loskomen van je ouders, vriendschap zoals je het alleen dan kunt ervaren, verlies, rouw en uiteindelijk jezelf weer bij elkaar rapen. Vooral het eerste deel, 'Before', is geweldig. Tijdens het 'After' gaat de vaart er íets uit, maar ook dit deel kent prachtige, emotionele stukken. Vooral de drie hoofdfiguren: Miles, the Colonel, en natuurlijk Alaska, komen totaal tot leven en zijn vrienden zoals je je die zelf, vooral in die levensfase, zult wensen. (Sorry Takumi!)

Zeer prettige herlezing.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:25 uur

geplaatst: vandaag om 23:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.