menu

The Seven Sisters - Lucinda Riley (2014)

Alternatieve titels: De Zeven Zussen | The Seven Sisters #1

mijn stem
3,41 (16)
16 stemmen

Engels
Psychologisch / Romantiek

463 pagina's
Eerste druk: Macmillan, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Maia's verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Het voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld én de glamour van de jaren twintig in Parijs. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen? De zeven zussen is het eerste deel uit een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.

zoeken in:
avatar van Remco
2,5
Een hype in Nederland en waarschijnlijk wereldwijd, ‘De zeven zussen’ serie van Lucinda Riley.
In mijn omgeving lazen een aantal dames er lustig op los in deze inmiddels zeer populaire reeks, wat trok hen nou zo? Afgelopen week dook ik er ook maar eens in, onderweg naar Madrid was het uitgelezen moment om slechts met alleen mijn e-reader op zak de tijd te doden op luchthavens en in vliegtuig. Het verhaal over zeven geadopteerde zussen, hun steenrijke adoptievader en de uiteindelijke zoektocht naar hun roots. Boek 1 is gewijd aan de ‘eerste zuster’ Maia. In dit verhaal wordt de lezer meegenomen naar Rio, Brazilië begin 20e eeuw en heden. Het decor voor het grootste deel van het verhaal is de totstandkoming van het immense beeld van Christus Salvatore dat tot op de dag van vandaag boven de stad zijn prominente plek inneemt. In dit verhaal is de geschiedenis van dit beeld aan enkele fictieve en niet-fictieve geromantiseerde karakters gekoppeld. Het boek leest als een trein en wordt nergens echt gecompliceerd. De zussen en hun extreem rijke, inmiddels overleden adoptief vader, zijn voor de lezer zeer dunnetjes neergezet. Hoewel er gesuggereerd wordt dat ze een zeer liefdevolle en gelukkige tijd met elkaar hebben gehad lijken ze elkaar eigenlijk niet echt te kennen. Het verbaasde mij dat in een ‘hecht en veilig, liefdevol nest’ er nooit vragen aan elkaar lijken te zijn gesteld! Oprechte liefde voor een ander zit voor mijn gevoel juist in de interesse in die ander, zijn of haar gedachtes, dromen, gevoelens en vooral ook drijfveren. Hier echter blijken schoonheid, rijkdom, individueel succes en mysterieuze liefdes en verlangens de boventoon te voeren! Het komt op mij onwerkelijk en oppervlakkig over! Het maakt me een beetje bang zelfs! Bang voor de kinderlijke persoonlijkheden en die hiermee soms tenenkrommende gedragingen van de hoofdpersonages. Het leven wordt in simpele emoties be- en geleefd. De dames en heren worden gestereotypeerd op een wijze waarvan ik hoopte dat we dat station anno 2019 wel zouden zijn gepasseerd. Er lijkt nergens een gelijkwaardige relatie te worden aangegaan en overal wordt een ‘spel’ gespeeld zonder eigenlijk goed te begrijpen wat er aan ten grondslag ligt. ‘Puberale’ maniertjes, aantrekken en afstoten..... Onuitgesproken gevoelens van verliefdheid, verdriet of jaloezie die nergens aan ten grondslag lijken te liggen maar die wel in gedrag worden geuit. Gedrag waar iedereen ook nog mee weg lijkt te komen zonder dat hier vragen over worden gesteld!
Bij mij rijst de vraag wat de meeste dames zo boeit in dit/deze vertelwijze..... De prins, de rijkdom, de man of vader die nooit doorvraagt? Is geld en zogenaamde schoonheid zonder kritiek nu echt het meest strevenswaardige doel in het leven?
Ik hoop op wat meer inhoud en innerlijke verrijking. Wat boek betreft moet je dat hier dus niet verwachten, het is de gemakkelijke snack onder de romans. Fastfoodliteratuur, soms lekker op z’n tijd maar zonder echte voldoening. Ontspannend tijdverdrijf voor zwembad, vliegtuig etc. De vraag is echter: ‘ Neem ik nog een hapje uit de uitgestalde zussenvitrine of loop ik door?’

avatar van psyche
psyche (crew)
Remco schreef:

wat trok hen nou zo?


Mooi dat dat een reden was het boek te lezen.

Het boek leest als een trein en wordt nergens echt gecompliceerd.


Klopt m.i., Lucinda R is een vaardig schrijfster waardoor ik best een flink stuk door kon lezen.

Het verbaasde mij dat in een ‘hecht en veilig, liefdevol nest’ er nooit vragen aan elkaar lijken te zijn gesteld! Oprechte liefde voor een ander zit voor mijn gevoel juist in de interesse in die ander, zijn of haar gedachtes, dromen


Dat is reden éen waarom ik afhaak dankjewel voor het verwoorden ...

De dames en heren worden gestereotypeerd op een wijze waarvan ik hoopte dat we dat station anno 2019 wel zouden zijn gepasseerd.


Komen we aan bij reden twee, wederom dank, ik was denk ik al zover afgehaakt dat ik dit niet meer kon bedenken ...


Bij mij rijst de vraag wat de meeste dames zo boeit in dit/deze vertelwijze..... De prins, de rijkdom, de man of vader die nooit doorvraagt? Is geld en zogenaamde schoonheid zonder kritiek nu echt het meest strevenswaardige doel in het leven?


Nee hoor, dat denk ik niet, het zal ergens wel de (guilty pleasure) Prins-Op-Het-Witte-Paard (fantasie) zijn, natuurlijk niet reëel, dus waarschijnlijk


Fastfoodliteratuur, soms lekker op z’n tijd maar zonder echte voldoening. Ontspannend tijdverdrijf voor zwembad, vliegtuig etc. De vraag is echter: ‘ Neem ik nog een hapje uit de uitgestalde zussenvitrine of loop ik door?’


Ik loop voortaan door. Ik lees in mijn vakantie altijd juist wat pittigers want rust ervoor en o ja dit jaar in september Tu Rostro Mañana: 3. Veneno y Sombre y Adiós - Javier Marías (2007).
Ik voel de adem van een zekere BoMe user al in mijn nek naderen ...

avatar van Remco
2,5
Dank voor je reactie.... Leuk om zo ook een kijkje te krijgen in jouw beleving.

avatar van psyche
psyche (crew)
Wat maakt 'De zeven zussen' zo immens populair, vooral bij vrouwelijke lezers? En waar gaan ze over? Is het een gehistoriseerde bouquetreeks? Een variant op de goede oude streekroman maar dan in een geglobaliseerde setting?

De zeven zussen in zeven stappen In de bijlage 'Zomertijd' van Trouw d.d. 27 juli 2019.

avatar van predator
Jester schreef:
Ik denk dat er voor mij uiteindelijk op neerkomt dat geen van de zussen me interesseerde, laat staan de zevende.
Gast
geplaatst: vandaag om 18:07 uur

geplaatst: vandaag om 18:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.