menu

Deal: Met Rob Jansen achter de Schermen van het Topvoetbal - Michel van Egmond (2017)

mijn stem
3,07 (21)
21 stemmen

Nederlands
Sport

272 pagina's
Eerste druk: Voetbal Inside, Amsterdam (Nederland)

In 'DEAL' neemt auteur Michel van Egmond de lezer mee in de wereld van Rob Jansen, een van de meest vooraanstaande voetbalmakelaars in Europa. Hij schets niet alleen een intiem portret van een markante workaholic, maar toont gelijktijdig een beeld van de gang van zaken achter de schermen van het (inter)nationale topvoetbal. Van Egmond reist met Rob Jansen mee langs stadions en bestuurskamers in de meeste grote voetballanden, hij is er bij wanneer er miljoenentransfers worden voorbereid en hij doet in zijn geheel eigen stijl verslag van de verbazing die hem daarbij bekruipt.

zoeken in:
avatar van Jason82
3,5
Michel van Egmond bevalt me altijd uitstekend. Dat is hier opnieuw het geval. Leuke invalshoek om de voetbalwereld eens via een voetbalmakelaar te bekijken. De vele anekdotes zijn vervolgens precies datgene waar je op hoopt bij een dergelijk boek ?.

Ik merk aan mezelf dat voetbal me minder boeit dan toen ik jonger was. Enerzijds doordat ik inmiddels ouder ben dan 95% van de spelers, anderzijds ook doordat het grote geld veel kapot heeft gemaakt. Bij Rob Jansen bespeur ik hetzelfde gevoel. Hij heeft dan ook de goeie oude tijd nog meegemaakt. Die tijd is voorgoed voorbij helaas... Zijn manier van werken, maar vooral het relativeren spraken me aan.

Aanrader voor de liefhebber van zijn eerdere boeken als GIJP en KIEFT.

3,5
Hier kan ik me volledig in vinden, een lekker snel wegleesboek voor een vakantie.

4,0
Leuk boekje, interessant hoe het allemaal eraan toe gaat in de voetbalwereld met transfers. Nooit geweten dat de zaakwaarnemers zoveel invloed hebben in de voetbal wereld.

1,5
Over Michel van Egmond zullen de meningen sterk uiteen lopen. Voor sommigen zijn de NS Publieksprijzen een onderstreping van bewezen vakmanschap. Critici zullen beweren dat hij een publiek bedient waarvan de meeste mensen de status als analfabeet nog maar pas geleden zijn ontstegen. Feit is dat hij een miljoenenpubliek bereikt en het boek 'Topshow', ondanks zijn gebreken, bij vlagen best vermakelijk was.

Helaas is niets daarvan terug te vinden in 'Deal'. Het boek kent geen hoofdstukindeling; niet eens een voor- of nawoord. Mits je de oppervlakkige woorden in de inleiding van Roy Makaay meetelt. Dat is niet zo vreemd want het boek is namelijk vanaf de eerste bladzijde een rommeltje. Het leest alsof Van Egmond al zijn aantekeningen over Rob Jansen (de hoofdpersoon in het boek) achter elkaar heeft gezet en vervolgens zijn Word-bestand rechtstreeks naar de printers van de drukkerij heeft gestuurd.

Het onderwerp - de wereld waarin voetbalmakelaar Jansen zich beweegt - is razend interessant, maar ik heb het idee dat Van Egmond zelf weinig van deze 'warzone' begrijpt. Flashbacks en lopende zaken worden kriskras door het boek heen gesmeerd, zonder enige samenhang. Eén van de dieptepunten is als er vier of vijf alinea's op rij melding wordt gemaakt dat Jansen is gekwetst door Van Bommel en Afellay. Waarom precies blijft in het luchtledige hangen. Nog bonter wordt het als Van Egmond doodleuk een paar pagina's op rij namen oplepelt van voetballers die door Rob Jansen zijn getransfereerd. Niet chronologisch, niet op alfabet; sommige namen worden zelfs dubbel genoemd! Een pagina later acht Van Egmond het nodig om ook nog even een lijst te geven van voetbalclubs waarmee Jansen zaken heeft gedaan. Ditmaal kom ik wel 4 of 5 dubbele namen tegen en het is ronduit lachwekkend dat bepaalde clubs van 'FC' worden gezien en een aantal niet eens naar het Nederlands worden vertaald.

Voor de duidelijkheid: ik heb niets tegen Michel van Egmond. Ik gun de beste man zijn succes van harte en bovendien kan hij echt wel schrijven. Meerdere keren ben ik leuke beeldspraak of markante formuleringen tegengekomen. Zijn grootste manco is echter de editing: hoofd- en bijzaken onderscheiden, anekdotes niet voortdurend herhalen, structuur aanbrengen en herhalingen vermijden. De laatste 20-30 pagina's begon er eindelijk lijn in het verhaal te komen. Het zou echter fijn zijn geweest als hij de eerste 240 pagina's door een capabele redactie had laten checken.

1,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 08:47 uur

geplaatst: vandaag om 08:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.