menu

Le Mystère Henri Pick - David Foenkinos (2016)

Alternatieve titel: Het Geheime Leven van Henri Pick

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Frans
Humoristisch

224 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Als een bibliothecaris in Bretagne besluit om een collectie te beginnen van alle boeken die door uitgevers zijn afgewezen, ontvangt hij ongelooflijk veel manuscripten. In de enorme stapel stuit een jonge redactrice op een meesterwerk, geschreven door een zekere Henri Pick. Ze gaat op zoek naar de schrijver en ontdekt dat hij twee jaar eerder is overleden. Volgens zijn weduwe las Pick, pizzabakker van beroep, nooit een boek en schreef hij niets anders dan boodschappenlijstjes. Heeft hij soms een geheim leven geleid? Na verschijning blijkt het boek van Henri Pick een daverend succes, het overrompelt de literaire wereld. Maar ook daarbuiten brengt zijn roman heel wat te weeg. Redactrice Delphine Despero start haar carrière met een bestseller en vindt de man van haar dromen. Picks dochter komt midden in de mediastorm haar echtscheiding te boven. En ook het leven van Jean-Michel Rouche, een uitgerangeerde journalist, zal drastisch veranderen. Hij bijt zich vast in Picks achtergrond en betwijfelt of het boek wel door hem geschreven is. Zou het soms een vooropgezet plan zijn van de uitgeverij?

zoeken in:
avatar van eRCee
2,5
Mijn vader is hier nogal enthousiast over. Nu zoek ik iemand voor een tweede mening alvorens ik me er zelf aan waag. Vrijwilligers?

avatar van Djumbo
4,0
Ik heb er echt wel van genoten. Het leest als een trein, het is ook wel spannend, en heel vlot geschreven. (Ik had het in het frans moeten lezen, maar daar is het nu te laat voor). Foenkinos heeft ook een interessante manier om te verwijzen naar andere schrijvers... (in dit geval Proust en Poesjkin). Het boek heeft ook iets van een detective ....
Een echte aanrader

avatar van stefan dias
eRCee schreef:
Mijn vader is hier nogal enthousiast over. Nu zoek ik iemand voor een tweede mening alvorens ik me er zelf aan waag. Vrijwilligers?


@eRCee: mijn tandarts was heel enthousiast over deze schrijver. Genoeg voor mij om me er ook (ooit) aan te wagen. (zoveel boeken, zo weinig tijd, zo'n trage lezer…)

avatar van eRCee
2,5
Ah, nu ben ik om, als de tandarts van iemand die ik alleen van het internet ken het zegt.

avatar van Shaky
4,0
Le Mystère Henri Pick is een boek dat ik nooit gevonden zou hebben, ware het niet dat Boekmeter deze roman als 'Boek van het Kwartaal' bestempelde. Wat ben ik blij dat ik besloot mee te doen met dit project.

Henri Pick is een onopvallende pizzabakker uit een dorpje in Bretagne die na zijn dood wereldfaam vergaard in de literaire wereld. De ambitieuze Delphine Despero is de eerste die het boek “Les dernières heures d’une histoire d’amour” ontdekt en vanaf dat moment zal het leven van iedere betrokkene voorgoed veranderen.

Wat opvallend goed is aan het boek is de manier waarop Foenkinos sympathie weet op te wekken voor vrijwel elk personage. Dit komt mede door het opbouwen van een flinke achtergrond voor iedereen en het linken van alle verhaallijnen zonder dat het kinderachtig of te veel uitgelegd wordt. Daarnaast weet Foenkinos mooie zinnen te construeren die behoorlijk humoristisch zijn: 'Hij had een hartaanval gehad en met pijn in het hart moest hij het restaurant afstaan.' (geparafraseerd)

Natuurlijk heeft het boek ook minpunten. In mijn ogen voegden de vele voetnoten zo goed als niets toe, werd er teveel aan 'namedropping' gedaan en was de uiteindelijke clue van mijlenver te spotten. Als ik eerlijk ben, zou dat voor mij vaak al reden genoeg zijn om een boek weg te leggen of om een onvoldoende eindoordeel te vellen. Toch is Le Mystère Henri Pick bijzonder sympathiek, vlot en vernuftig geschreven waardoor ik van begin tot eind geboeid wist te blijven.

Alles behalve zware kost, maar een bijzonder prettig tussendoortje dat zich met krap aan 200 bladzijdes zeer snel laat lezen.

Ik kijk nu al uit naar een volgend Boek van het Kwartaal.

avatar van PQV00
Volgens mij hoort het onderste deel van de 'tekening' op de cover niet tot de werkelijke cover, maar is het een papieren wikkel om het boek heen.

avatar van Raspoetin
De naam van de uitgeverij staat er wel op...

avatar van PQV00
Raspoetin
De wikkel komt dan waarschijnlijk ook van Gallimard.
En dat het werkelijk om een wikkel gaat is hier goed te zien: afbeelding
Boek zonder wikkel: afbeelding
Maar inmidels is hier op BM de cover gewijzigd in een zonder wikkel, helaas niet in de goede Gallimard kleuren.

avatar van eRCee
2,5
Ik ben wat minder enthousiast dan mijn (voorlopig enige) medekwartaalboeklezer hierboven. Ja, het boek is vlot geschreven en leest dan ook makkelijk, met al die kleine hoofdstukken. Maar ik kreeg er nooit een band mee. Door de veelheid aan personages blijft het nogal aan de oppervlakte allemaal. De twists aan het einde zijn wel aardig maar doen het hart niet sneller kloppen. Iemand als Alessandro Baricco zou hier veel meer mee hebben gedaan denk ik. Kan me wel voorstellen dat het beter valt als je dit op het juiste moment leest (wat dat moment dan ook moge zijn).

avatar van chris reifert
chris reifert (crew)
Heel goed dat eRCee een inhoudelijke mening over het boek geschreven heeft.

Wil men aub. even ophouden te bakkeleien over covers en misbruikmeldingen hierover in te sturen en het gewoon over het boek hebben?

Plaats s.v.p. leesbare links en stuur een correctie door als er een betere omslag is, of vraag een second opinion bij een andere moderator aan als u het niet met mij eens bent. Bij voorbaat dank!

avatar van Shaky
4,0
eRCee schreef:
Ik ben wat minder enthousiast dan mijn (voorlopig enige) medekwartaalboeklezer hierboven. ik kreeg er nooit een band mee. Door de veelheid aan personages blijft het nogal aan de oppervlakte allemaal.

Zo zie je maar hoe een boek op verschillende manier kan worden ervaren. Voor mijn gevoel zaten er juist erg weinig personages in waardoor ik die band wel kreeg. Omdat ieder personage niet enkel en passant genoemd wordt, maar ook echt een levensverhaal meekrijgt, kon ik er echt in meegaan.

De twists aan het einde zijn wel aardig maar doen het hart niet sneller kloppen. Iemand als Alessandro Baricco zou hier veel meer mee hebben gedaan denk ik.

Mee eens. Die twist vond ik ook niet zo bijzonder en vrij voorspelbaar.

Kan me wel voorstellen dat het beter valt als je dit op het juiste moment leest (wat dat moment dan ook moge zijn).

*kijkt even terug naar eigen recensie*: rond 5 februari was schijnbaar een betere tijd om dit boek te lezen ,

Gast
geplaatst: vandaag om 02:01 uur

geplaatst: vandaag om 02:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.