menu

The Dead Zone - Stephen King (1979)

Alternatieve titel: Dodelijk Dilemma

mijn stem
3,89 (94)
94 stemmen

Engels
Thriller / Sciencefiction

426 pagina's
Eerste druk: Viking Press, New York (Verenigde Staten)

Na ruim vier jaar ontwaakt John Smith uit een coma. Uiterlijk is hij nog dezelfde, maar er is wat veranderd: hij beschikt over helderziende gaven waarmee hij in het verleden en in de toekomst van anderen kan kijken. Dit inzicht heeft een werkelijk dramatische invloed op zijn omgeving en leidt tot een onontkoombare climax.

zoeken in:
4,5
Samen met the Shining, It, en Carrie toch een van de beste boeken van King vind ik.
De spanningopbouw, vergeleken met de andere boeken vind ik iets minder, maar wat het dan wel extra heeft, is dat dit een boek is dat ook een echt ontroerend verhaal heeft.
King heeft prul geschreven, heeft ook meesterwerken geschreven, en dit behoort toch bij de laatste.

avatar van Donna Tartt
3,5
Ik kan mij heel goed dat stukje herinneren van jongeren die feest gaan vieren in een bar. Er wordt onweer voorspeld en de eigenaar van de tent speelt niet in op de waarschuwingen. Ze gaan uit hun dak op een hit van K.C and the sunshine band.....Ik zag het helemaal voor mij....Goed boek van King. Altijd wordt de spanning opgebouwd tot een climax. Noodlottig of niet, het is altijd spannend te noemen.

-3.5-

4,5
Mijn eerste King en het boek dat me heeft doen besluiten meer van deze auteur te lezen. Het einde verraste me enorm en was (zoals ik later ontdekte) bijna on-Kings.
Ook geen echte horror, het boek moet het hebben van onderhuidse spanningen (al is er wel een tastbare "slechterik") en dát maakt het juist zo goed.
Het wordt hoog tijd dat ik deze weer eens herlees.
4,5*

avatar van W B
4,0
W B
Mijn eerste King qua boeken, hoewel ik een aantal (goeie) films van hem gezien heb. Ontzettend goed boek. Nergens extreem spannend, maar de sfeer die hij schept is geweldig. Heb niet veel boeken gelezen (zijn op 1 hand te tellen), maar dit is wel een van de betere. Je krijgt een goeie band met de hoofdrolspeler(s), wat overigens erg belangrijk is bij dit soort verhalen.
4,5*

(ook maar gelijk de film besteld)

avatar van Dr Channard
4,0
Een prachtig en hartverscheurend verhaal over een jongeman met een wel zeer bijzondere gave.

Dodelijk Dilemma, het vierde boek van King, is helemaal anders dan zijn drie voorgangers (Carrie, Bezeten Stad en The Shining). Waar deze drie zeer goede tot uitstekende horror/thrillerromans zijn, is Dodelijk Dilemma een prachtig dramaverhaal. Dus verwacht zeker geen griezel of thriller.

De kracht van het boek zit hem in de emotionele lijn doorheen het verhaal en de krachtige personages. John Smith, een naam die enorm cliché en ietwat onorigineel blijkt te zijn, is in het boek een kleurrijk personage. Je leeft enorm mee met de gebeurtenissen. Hoe zou je zelf zijn moest je na een aantal jaren wakker worden uit een coma met een opmerkelijke gave?

De andere personages zijn ook charmant (Sarah, het vriendinnetje; Herb, de vader) en de slechterik is niet één van de beste die ik al heb gelezen in een boek, maar is wel enorm realistisch.

King maakt gebruik van verschillende verhaallijnen en eigenlijk zijn er vier grote delen in het verhaal. Het eerste deel speelt zich af voor het ongeval. Het tweede deel is de verwerking van het ongeval (in het ziekenhuis). Het derde deel is John Smith en zijn leven met de maatschappij en samenwerking met de politie om dan te eindigen met het hoofdpersonage dat zich verzet tegen de politiek.

Soms springt het verhaal een beetje van de hak op de tak. Dit zorgt ervoor dat je als lezer telkens weer wat moet nadenken en moeite moet doen om weer in het verhaal te komen. Maar aan de andere kant zorgt dit wel voor verschillende uitdagingen. Dit verhaal is enorm aanslepend, maar langs de andere kant zijn er ook zoveel verschillende gebeurtenissen die zich voordoen. Ik kan het moeilijk uitleggen.

Dodelijk Dilemma krijgt van mij een welverdiende 4*, en dit wil zeggen dat de eerste vier boeken van King regelrechte klassiekers zijn.

avatar van Vos1980
4,0
Dit boek had ik al jaren in de kast staan. Maar het trok me nooit om er echt in te beginnen. Uiteindelijk toch gedaan en ik vond het een erg mooi Stephen King verhaal. Een van zijn betere boeken. Het verhaal wordt nergens écht spannend (behalve misschien bij de beschieting van Stillson) , maar is wel erg meeslepend. Het boek leest vlot weg en heeft geen lange saaie passages, die je in Kings werken nog wel eens tegenkomt. De 'relatie' (en de 'treurigheid' ervan) tusen Johnny en Sarah had voor mij wel iets intenser omschreven mogen worden. Het is dan ook niet zo hartbrekend en dramatisch als in 'Vel over been'; dit bleef iets te oppervlakkig. Al met al is het een prachtig boek. 4,5 sterren van mij.

4,0
Nadat ik De beproeving had uitgelezen zou het niet lang duren voordat ik aan het volgende avontuur van Stephen King zou beginnen. Omdat een neef van mij groot fan is van de ‘King of Horror’ kwam ik al snel terecht bij Dodelijk dilemma. Volgens veel fans en critici één van Kings beste werken.

De eerste 200-250 pagina’s kan ik dat beamen: Dodelijk dilemma heeft een aantal interessante personages waarvan de hoofdpersoon (John Smith) opvalt door zijn gewoonheid. Zonder al te veel omwegen krijgt de lezer een goede kijk op het verleden en heden van John. Het sterkste vond ik de ogenschijnlijk alledaagse taferelen waarin zijn helderziendheid naar voren kwamen.

Met dergelijke gaven hebben zowel filmmakers als romanschrijvers de neiging om uit de bocht te vliegen. Dat is ook precies wat er in het tweede deel gebeurt. Een toekomstig presidentskandidaat zou volgens John Smith (op basis van een paar summiere aanwijzingen) levensgevaarlijk zijn en het wordt zijn levensdoel om deze maniak te stoppen.

Nog steeds is Dodelijk dilemma een goed boek doordat het niet alleen een ‘eenvoudige’ thriller is, maar ook een tragisch verhaal. Omdat King het verhaal teveel opblaast is het jammer genoeg niet een werk geworden dat zich kan meten met De beproeving. Voor het eerste deel reken ik 4,5* terwijl het tweede deel een krappe 3,5* verdient: al met al nog steeds ruimschoots de moeite waard.

4*

avatar van Slainte_Mhath
5,0
Dit jaar ben ik begonnen met het herlezen van boeken.
The Dead Zone net voor de 3e keer gelezen, en dit is altijd een van mijn favoriete King verhalen geweest.
Het heeft een hoger drama-gehalte en de opbouw is fantastisch.

De verfilming met geweldige acteurs als Christopher Walken en Martin Sheen, komt niet eens in de buurt.

avatar van Jason82
Slainte_Mhath schreef:
Dit jaar ben ik begonnen met het herlezen van boeken.
The Dead Zone net voor de 3e keer gelezen, en dit is altijd een van mijn favoriete King verhalen geweest.
Het heeft een hoger drama-gehalte en de opbouw is fantastisch.

De verfilming met geweldige acteurs als Christopher Walken en Martin Sheen, komt niet eens in de buurt.

Deze staat toevallig op mijn lijstje van te lezen boeken in 2022. Een jaar of 24 geleden voor het eerst en laatst gelezen. Dankzij jouw recensie komt het wat hoger op het stapeltje te liggen

3,5
Dit boek leest lekker vlot weg en kan je niet wegleggen, het stuk met het onthullen van de Castle wurger is fantastisch, maar ook de karikatuur Greg Stillson mag er zijn.

Cijfer 8

Gast
geplaatst: vandaag om 05:33 uur

geplaatst: vandaag om 05:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.