menu

The Invisible Man: A Grotesque Romance - H.G. Wells (1897)

Alternatieve titel: De Onzichtbare Man

mijn stem
3,40 (24)
24 stemmen

Engels
Sciencefiction

245 pagina's
Eerste druk: Pearson, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Een Engelse wetenschapper heeft de formule ontdekt om onzichtbaar te worden. De transformatie heeft evenwel een aantal negatieve gevolgen en hij trekt er op uit. Hij verblijft een paar dagen in een hotel, waar hij al snel vreemd bekeken wordt. De dorspsbewoners beschuldigen hem van een aantal gepleegde misdaden in de streek en proberen hem gevangen te nemen.

zoeken in:
avatar van metalfist
3,5
Ik had opeens weer eens zin in een ouderwetse science-fiction en waar kun je dan beter zijn dan bij H.G. Wells? De man is met zijn verhalen verantwoordelijk voor een aantal leuke films (The Time Machine uit 1960 en The Invisible Man uit 1933), maar tot nu toe was de tendens dat ik de films net iets beter vond dan het originele verhaal. Ik was wel benieuwd wat The Invisible Man ging geven.

Grotendeels dezelfde hekelpunten als bij The Time Machine en ook dezelfde score, hoewel Time Machine misschien nog net iets beter is. Soit, het duurde weer een tijd eer de stijl van Wells me wist te pakken, al moet ik wel zeggen dat ook hier dat halverwege dan ook ineens gebeurde, en de opdeling tussen Griffin in het stadje Ipping en Griffin op de vlucht voelt wat gefragmenteerd/geforceerd aan. Hoewel de wetenschappelijke uitleg op zich nog wel leuk gevonden is, is het boek ook overduidelijk sterker in het tweede deel. Weliswaar een beetje afgehaspeld naar het einde toe, het segment met Marvel die na al die jaren een herberg heeft opgestart en stiekem in de dagboeken van Griffin kijkt had wat beter uitgewerkt kunnen worden, maar de strijd tussen Griffin en Kemp maakt veel goed. Voor de rest toch ook weer een verhaal waarvan de invloed in latere boeken/films (mijn versie spreekt zelfs over Hollow Man, een film uit 2002 Kevin Bacon, als Engelstalige titel..) niet onderschat mag worden en dat blijft toch knap voor een boek van ondertussen bijna 110 jaar oud.

Leest vlot, is op zich ook niet zo'n dik boekje natuurlijk, maar ik moet bekennen dat ik eigenlijk meer verwacht bij een schrijver met een status zoals die van H.G. Wells. Soit, dat neemt niet weg dat ik me hier nog wel mee heb geamuseerd en ik blijf wel op zoek naar zijn boeken. De volgende is The Crystal Egg, een verzameling kortverhalen. Ben benieuwd

3.5*

avatar van Raskolnikov
2,5
Van veel dingen iets, maar uiteindelijk van alles net niets. Een onzichtbare man zou als een geweldige metafoor kunnen fungeren. Met de potentie van een meer filosofisch getint monsterverhaal, zoals Shelley dat zo sterk deed met Frankenstein. Dat zou dan al moeten beginnen met de motivaties achter de experimenteerdrift van de wetenschapper die zichzelf onzichtbaar maakt. Afgezien van begrijpelijke nieuwsgierigheid en ambitie, is die er niet. Het komt wat uit de lucht vallen dat hij, eenmaal bewust van de onomkeerbaarheid van zijn onzichtbaarheid, besluit tot een ‘reign of terror’. De massahysterie die het gevolg is, werd als thema veel beter uitgewerkt in War of the Worlds. The Invisible Man blijft lang hangen in de sfeer van ongeloof en onbegrip bij de inwoners van het dorpje waar hij neerstrijkt, waardoor het verhaal moeizaam op gang komt. Als het perspectief meer had gelegen bij de inwoners, had er een suspense opgebouwd kunnen worden. Regel één in horrorfilms en -verhalen is immers dat je lang in het ongewisse verkeert over het monster. Wells plaats de lezer echter al vanaf pagina een in de schoenen van de onzichtbare man. Het voelt daardoor alsof het verhaal pas op 2/3 een keer op gang komt. Het slotdeel is een stuk beter, als je maar bereid bent je ongeloof op te schorten, maar het redt de roman als geheel niet.

Een eindeloze stroom verfilmingen en series getuigt er wellicht van dat menigeen dacht dat er uit dit uitgangspunt meer te halen viel dan Wells deed.

avatar van manonvandebron
4,0
Jezelf onzichtbaar maken is een droom voor veel mensen. Voor de wetenschapper Griffin wordt het echter een nachtmerrie. Er blijken meer nadelen dan voordelen aan verbonden te zijn. Je zou jezelf tegelijk onhoorbaar, onvoelbaar en onruikbaar moeten kunnen maken - kortom, onwaarneembaar. Bovendien gaat de nochtans geniale Griffin er onverstandig mee om. Hij zou ook bepaalde voorwerpen, zoals kleren en een slaapzak, onzichtbaar moeten maken.

Het verhaal begint in medias res. Hij is al onzichtbaar en op de vlucht. Het wordt verteld uit het standpunt van de verbaasde dorpsbewoners in Sussex, die vreemde fenomenen waarnemen. Pas voorbij halverwege doet Griffin zelf aan een collega-wetenschapper z'n voorgeschiedenis uit de doeken. H.G. Wells, een van de pioniers van de science fiction, doet z'n best om de wetenschappelijke uitleg plausibel te maken. Toch blijft het vooral een fantastische vertelling, ongeloofwaardig maar leuk om te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:05 uur

geplaatst: vandaag om 10:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.