menu

Het Ware Leven, een Roman - Ilja Leonard Pfeijffer (2006)

mijn stem
3,00 (4)
4 stemmen

Nederlands
Psychologisch

319 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Een tweede luitenant doolt met een leger figuranten op een eindeloze Russische vlakte, een schrijvende middelbare bibliothecaresse is in Napels op zoek naar zichzelf, er is een mysterieus medaillon, er zijn de auteur en de serveerster en nog vele andere(n), die samen een punt maken: het ware, bewuste, van echte keuzes aan elkaar hangende leven is een fictie, of er tenminste sterk op gebaseerd. De 26 personages die als verteller telkens de macht overnemen, saboteren hun verhaallijnen en halen de voorspelbaarheid van de fictie weer onderuit.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
2,5
Sinds deze schrijver zijn grote baggerboek presenteerde, wilde ik al eens iets van zijn hand lezen. Het is er nu pas van gekomen met deze recente roman. Pfeijffer is een echte virtuoos in het gebruik van het Nederlands, omdat hij steevast zijn zinnen weet te buigen naar de grenzen van het mogelijke van wat ermee gezegd zou kunnen worden. Elk hoofdstukje bevat dan ook een of meerdere literaire pareltjes. Maar als roman valt het me eigenlijk een beetje tegen. De oorzaak daarvan is de wel erg gekunstelde verteltechniek die Pfeiffer hanteert. Niks is wat het lijkt en figuranten grijpen steevast de macht om het verhaal te verdraaien. Hoewel die insteek in eerste instantie best grappig is, maakt het ook dat je als lezer nooit enige binding krijgt met wie dan ook. Hoe kun je meeleven met karakters die zelf ook constant twijfelen aan hun eigen bestaan? Dit is meer een essay in roman-vorm dan een onderhoudend literair werk.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:49 uur

geplaatst: vandaag om 15:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.