menu

Akte van Berouw - Chris Houtman (2017)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Thriller

320 pagina's
Eerste druk: Karakter, Uithoorn (Nederland)

Martin Hochtstettler, commandant van de Zwitserse Garde, staat voor de grootste uitdaging van zijn leven als hij een aanslag op de paus moet zien te voorkomen. Het roept traumatische herinneringen bij hem op. Herinneringen aan de nacht van 28 september 1978, de nacht dat Paus Johannes Paulus I tijdens zijn wacht overleed onder mysterieuze omstandigheden. En nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Hochstettler moet alles op alles zetten om de veiligheid van de paus te waarborgen. Maar hij heeft te maken met een eigenzinnige en tegendraadse Franciscus die ook nog eens op ramkoers lijkt te liggen met de oude garde in het Vaticaan. De paus heeft aangekondigd het onderzoeksverslag over de bank van het Vaticaan openbaar te maken. De laatste paus die voornemens was een dergelijk onderzoek openbaar te maken was binnen 33 dagen dood...

zoeken in:
avatar van chiel
Genomineerd voor de Gouden Strop 2018!

4,0
Martin Hochtstettler, commandant van de Zwitserse Garde, is verantwoordelijk voor het beveiligen van paus Fransiscus. Een aanslag op de paus is in voorbereiding en Hochtstettler moet dit zien te voorkomen. Het is zijn grootste uitdaging en het roept bij hem de nare herinnering op van 28 september 1978. Die nacht had hij de wacht en op zeer mysterieuze wijze en onder verdachte omstandigheden stierf paus Paulus Johannes 1. Nu lijkt het erop dat de geschiedenis zich gaat herhalen.

Hochtstettler doet zijn uiterste best om paus Fransiscus te beschermen, maar de man gaat er helaas niet soepel mee om, wat eveneens geldt voor de oude garde in het Vaticaan. De paus is een voorstander van openheid en hij heeft aangekondigd een onderzoeksverslag van de bank van het Vaticaan openbaar te maken.

De titel ”Akte van berouw” op de cover en de Zwitserse Garde geven goed aan waar het verhaal zich afspeelt. Hierdoor plaatst de lezer zich meteen in de setting.

Het boek is opgebouwd uit twee verhaallijnen die in eerste instantie volledig los van elkaar staan maar langzaamaan komen ze bijeen en krijgt het verhaal zijn uiteindelijke vorm.

Martin Hochtstettler is de hoofdpersoon in het eerste lijn en het verhaal wordt vanuit zijn perspectief geschreven. Je wordt meegezogen in het Vaticaan en in eerste instantie raakte ik het spoor een beetje bijster. Het Vaticaan is niet alleen maar pracht en praal. Intriges die te maken hebben met geld, leugens, macht en verdenkingen zijn ook aan de orde.

Jaap Hofhuis, pastoor in Rome bij de Kerk der Friezen, is de hoofdpersoon in het tweede verhaallijn. Op het sterfbed van zijn vader krijgt Jaap een bekentenis van zijn vader te horen dat hij vroeger op een kleine seminarie in Ravenstein seksueel misbruikt is en hij een van de vele slachtoffers is geworden. Zijn vader heeft destijds ook bij commissie Deetman een verklaring afgelegd. Jaap neemt zich op dat moment voor dat hij er alles aan zal doen om de waarheid te achterhalen en de dader te pakken. Hij gaat ervan uit dat de dader nog leeft. Dit kan hij niet alleen en hij vraagt een goede vriendin, de journaliste Margriet Schreiner, om hulp.

De hoofdpersonages zijn heel goed uitgewerkt, wat ook voor het verhaal geldt. Het zorgt ervoor dat de lezer steeds dieper het boek wordt ingetrokken, oftewel in de slangenkuil van het Vaticaan.

Spanning is een continue factor in “Akte van berouw”en het verhaal wordt afgewisseld met goede dialogen van de hoofdpersonen. Dit komt ten goede van de geloofwaardigheid van het verhaal.

Het beeld ontstaat dat de kerk zou moeten veranderen en ik vroeg me af of dit met geloof of met hebzucht en macht te maken heeft.

Akte van berouw is het debuut van Chris Houtman. Hij heeft een actueel thema aangesneden waar een ieder zijn eigen oordeel over heeft. Om dat te vormen: lees dit boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:29 uur

geplaatst: vandaag om 14:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.