menu

Nobel Streven: Het Onwaarschijnlijke Maar Waargebeurde Verhaal van Ridder Jan van Brederode - Frits van Oostrom (2017)

mijn stem
4,17 (9)
9 stemmen

Nederlands
Biografie / Historisch

400 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. 'Nobel streven' reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details. Hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven, en hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde... En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men college gaf over zijn geval, en tot aan de Engelse koning Henry V. Frits van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, virtuoos gereconstrueerd en vervat in een meeslepend verhaal.

zoeken in:
avatar van Bruno_6
4,0
De plotomschrijving doet me denken aan 'De Waanzinnige Veertiende Eeuw' van Barbara Tuchman. Benieuwd of dit werk de vergelijking kan doorstaan.

Libris geschiedenis prijs 2018.

5,0
Geweldig om te lezen, een aanrader. Over deze Jan van Brederode is relatief veel bekend, meer dan veel andere mensen uit de middeleeuwen.

avatar van Bruno_6
4,0
De middeleeuwse adel was gelovig, maar ook heel materieel. Families bezaten rechten op gronden, taksen, evenementen, enzovoort. Nadeel van dit luxueuze leven was dat ridders verplicht waren om mee te vechten wanneer hun leenheer dit vroeg.

Via allerlei machinaties (huwelijken, politiek, oorlog) probeerden de grote families hun bezit uit te breiden. Het leven van een lid van de adel stond zo in dienste van de familie.

In dit boek wordt het leven van Jan van Brederode gereconstrueerd. Na grondig bronnenonderzoek wordt de neergang van Jan verklaard vanuit het perspectief van de familiestrategie. Als hoofd van de familie lijkt zijn leven voorspoedig te verlopen, maar al gauw doemen er donkere wolken aan de horizon. Jan heeft een veeleisende schoonvader, waardoor hij veel schulden maakt. Bovendien kan het koppel geen erfgenaam verwekken. De gok om dan maar een stap opzij te zetten en in het klooster te treden ten gunste van een broer draait verkeerd uit. Jan eindigt als huurling, omdat hij zijn familie niet meer van nut is en sneuvelt uiteindelijk in Azincourt.

Indrukwekkende reconstructie van de levensloop van een mens die ongeveer 600 jaar geleden leefde.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:31 uur

geplaatst: vandaag om 19:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.