menu

Drei Frauen - Robert Musil (1924)

Alternatieve titel: Drie Vrouwen

mijn stem
4,00 (6)
6 stemmen

Duits
Verhalenbundel
Psychologisch

120 pagina's
Eerste druk: Rowohlt, Berlijn (Duitsland)

In 'drie vrouwen' zijn drie verhalen opgenomen over drie verschillende vrouwen: een boerin, een Portugese aristocrate en een verkoopster. Robert Musil duikt in het labyrint van de diepste ziel en achtergronden van deze vrouwen. De vrouwen hebben met drie mannen te maken die door deze vrouwen de tragedie van het lijden ondervinden. Er bevindt zich een grote leegte tussen de geslachten. Musil tast in de duisternis van het bestaan welke de grenzen van het menselijke omvat en ons dingen doet zien die buiten ons leven schijnen te gebeuren.

zoeken in:
4,5
Moeilijke, maar schitterende literatuur, van het hoogste kaliber. Vooral het laatste van de drie verhalen, Tonka, waarin Musil naar het schijnt trouwens een eigen jeugdtrauma verwerkte, vond ik onnoemelijk rijk: menselijk, sociaal, psychologisch, filosofisch, literair...

avatar van eRCee
Doorstrepen wat niet van toepassing is?

avatar van Raskolnikov
3,0
Wie de lange meanderende gedachtenspinsels van De Man Zonder Eigenschappen verwacht, komt in de eerste twee korte verhalen van dit drieluikje bedrogen uit. Elk van deze verhalen bevat al meer plot dan zijn dikke meesterwerk, en daarmee gaat eigenlijk best wat verloren. Het derde verhaal, Tonka, is wél helemaal in de geest van DMZE, met van die zinnen waarbij je je steeds afvraagt of je iets heel diepgaands leest, of mooi verpakte onzin (en twijfelt of je er überhaupt iets van begrijpt):

“Niet de geliefde is de oorsprong van de ogenschijnlijk door haar veroorzaakte gevoelens, maar deze worden als een licht achter haar geplaatst; maar terwijl er in de droom nog een kleine spleet is die de liefde van de geliefde scheidt, is die in waaktoestand dichtgegroeid, alsof je slechts het slachtoffer van een spel met dubbelgangers werd en door iets bepaalds gedwongen werd een persoon als geweldig te beschouwen, die dat beslist niet is. Hij kon het niet over zijn hart verkrijgen het licht achter Tonka te plaatsen.”

Met deze typische schrijfstijl raken plot en structuur al meer naar de achtergrond, en vergeet je haast dat je een kort verhaal aan het lezen bent. Met afstand de meest boeiende van de drie.

5,0
In tegenstelling met wat de titel laat vermoeden, is de centrale figuur in elk van deze drie novellen niet een vrouw maar een man. Essentieel gaat het volgens mij telkens over de totale onmogelijkheid om door te dringen in een andere persoon, de totale eenzaamheid van elk mens. Zeer aangrijpend.
Het boek vraagt veel aandacht door de zeer analyserende stijl, maar daar word je dan ook voor beloond.
Als kennismaking met Musil zeker aan te bevelen.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:35 uur

geplaatst: vandaag om 23:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.