menu

Explosie in Mei - Koos van Zomeren (1979)

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Detective

185 pagina's
Eerste druk: Bruna, Utrecht (Nederland)

In het Gooi wordt een huis opgeblazen. Noortje, de dochter van de chauffeur van Wessels en de grootindustrieel Wessels zelf vinden er de dood. De beweging van de Vijfde Maart claimt de verantwoordelijkheid. De onderzoeksjournalist Vrolijk zoekt uit wat er aan de hand is. Hij krijgt daarbij tegenwerking van zijn naaste collega’s, maar hij houdt vol. Hij stuit er daarbij op dat in W.O.II vergelijkbare bommen door het verzet werden gebruikt. Vrolijk schrijft voor het blad ‘Deze Week’, het sensatieweekblad dat blijft vechten om de gunst van het publiek.

zoeken in:
3,0
Dit is duidelijk een boek uit die tijd. Het leest prettig en heeft steeds aardige tussenvoegingen die te maken hebben met de emotie van de verslaggever Vrolijk of zijn amoureuze behoefte. In dat opzicht heeft deze schrijver bijvoorbeeld naar zijn Engelse collega Peter Cheyney gekeken.
Verder is het een typisch Nederlandse detective met Nederlandse achtergrondproblematiek. Er wordt verwezen naar WOII. En de CPN (Communistische Partij Nederland) uit die tijd komt aan bod met de toenmalige strakke leiding. Interessant blijft zo'n terugblik wel als je bedenkt dat het huidige Groen Links is ontstaan uit een fusie tussen de Communistische Partij CPN, de pacifistische partij PSP en de Politieke Partij Radicalen PPR. Wie staat daar nu nog bij stil?

Gast
geplaatst: vandaag om 03:30 uur

geplaatst: vandaag om 03:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.