menu

A Scanner Darkly - Philip K. Dick (1977)

Alternatieve titel: Schimmige Beelden

mijn stem
3,92 (12)
12 stemmen

Engels
Sciencefiction

220 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

In de nabije toekomst heeft Amerika de strijd tegen drugs verloren en laten geheimagenten naast hun identiteit ook hun gezicht veranderen. Fred is zo’n undercoveragent, die een probleem krijgt wanneer hij teveel drugs (het populaire Substance D.) gebruikt, waardoor hij schizofreen wordt. Hierdoor onstaat Fred's alter ego Bob, een meedogenloze drugsdealer.

zoeken in:
avatar van NYSe
5,0
A Scanner Darkly doet, bij gebrek aan een betere vergelijking (al is de vergelijking misschien beter op zijn plaats dan op het eerste gezicht lijkt), soms denken aan een psychedelische science-fictionversie van Bernlefs Hersenschimmen. Ook hier is de lezer akelig dichtbij de geestelijke aftakeling van de hoofdpersoon aanwezig: waar Bernlef de kracht put uit het gebruik van het ik-perspectief, daar weet Dick juist ambiguïteit, verwarring en momenten van surrealisme op te wekken door een auctoriële verteller in te zetten: langzaam maar zeker verwijderd Fred zich van Bob, of andersom. Waar Dick aanvankelijk nog blijft verwijzen naar het feit dat dit dezelfde persoon beslaat, daar begint hij hier halverwege heel subtiel afstand van te nemen. Fred en Bob worden uiteindelijk door zowel de hoofdpersoon als door de verteller als twee totaal los van elkaar staande personages neergezet, met hun eigen hoofdstukken en eigen monologues intérieurs. Hoe Fred/Bob zichzelf/de ander waarneemt wordt door de lezer, door een eenvoudige techniek rondom vertelperspectief naar de hand te zetten, op praktisch dezelfde manier ervaren.

Naast deze verhaaltechnische kunstgreep is het ook puur genieten geblazen bij alle kleine scènes, zijplotjes en anekdotes die Dick in zijn verhaal stopt. Zo'n hoofdstuk als die rondom de kwestie hoeveel tandwielen Barris' fiets nu eigenlijk bezit is briljant, en het laat zich raden dat Dick veel van zijn eigen ervaringen in alle gebruiken en tradities binnen de drugsgemeenschap in het werk gestopt heeft: de details zijn bijna té kleurrijk om zomaar uit de duim gezogen te zijn.

Snedig, gedetailleerd, filosofisch en daarnaast daadwerkelijk góed geschreven (een niet veel voorkomend aspect binnen Philip K. Dicks oeuvre): A Scanner Darkly is één van de betere klassiekers binnen het science-fictiongenre.

3,5
Boeiend relaas, maar helaas (voor mij) zoals veel van zijn latere werk maar weinig SF-gehalte.
De scramble suits zijn het enige SF-element in heel het verhaal. Voor de rest vooral een tragisch verhaal over het trieste lot van drugsverslaafden dat ook de tragische levensloop van de auteur reflecteert.
Wel inderdaad literair van meer dan gemiddeld niveau.

3,5
NYSe schreef:
A Scanner Darkly is één van de betere klassiekers binnen het science-fictiongenre.

Science fiction kan je dit toch niet echt noemen. Hooguit een roman met een SF- element, vind je niet?

Gast
geplaatst: vandaag om 19:25 uur

geplaatst: vandaag om 19:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.