menu

Tyll - Daniel Kehlmann (2017)

Alternatieve titel: Tijl

mijn stem
3,67 (18)
18 stemmen

Duits
Historisch

352 pagina's
Eerste druk: Rowohlt, Hamburg (Duitsland)

Tijl Uilenspiegel, legendarisch entertainer en provocateur, staat er alleen voor wanneer zijn vader, verdacht van duivelse magie, begin zeventiende eeuw door de kerk ter dood wordt veroordeeld. De jonge Tijl moet vluchten en trekt door een door godsdienstoorlogen geteisterd Europa, waar iedereen van huis en haard is verdreven. Zo ook Frederik van Bohemen, de "Winterkoning', die samen met zijn vrouw Liz toevlucht zoekt in Den Haag. Net als Tijl is zij een rebelse geest met een groot rechtvaardigheidsgevoel, en ze trekken ten strijde.

zoeken in:

avatar van Abubakari
4,0
Acht hoofdstukken uit het leven van Tijl Uilenspiegel, gesitueerd in de 30 jarige oorlog (1618-1648). In sommige hoofdstukken speelt Tijl een bijrol, in sommige een hoofdrol. Er wordt trouwens regelmatig heen en weer gereisd in de tijd, want het volgende hoofdstuk speelt zich soms vroeger af dan het vorige. Maar dat stoort geenszins. Het zijn eigenlijk acht korte verhalen in een tijd die sowieso al hard was maar waarin het ook nog eens oorlog is.

Personages uit het ene hoofdstuk komen in andere hoofdstukken terug, hoofdpersonen zijn en blijven Tijl en Nele, het meisje waarmee Tijl zijn dorp op jonge leeftijd ontvlucht. Ze bekwamen zich in circusachtige kunsten en met name Tijl wordt een legende die door heel Europa in soms bizarre omstandigheden opduikt.

Ik vond het een erg mooi boek, goeie verhalen over een vrije geest in een barre tijd. In die zin dus ook een historische roman, iets waar ik ook wel van hou.

avatar van Jason82
4,0
Sfeervol boek, spannende verhaallijnen in een tijd die tot de verbeelding spreekt. In de middeleeuwen had je dikke pech als je vals beschuldigd werd door mensen van hogere komaf. Je was gewoon de sigaar om het netjes te zeggen. Bizarre tijden, nog niet zo heel lang geleden eigenlijk. De door Abu al beschreven hoofdstukken met diverse personages en momenten in en rond het leven van de legendarische nar Tijl Uilenspiegel maken dat dit boek steeds blijft boeien. Mooie leeservaring weer!

Bilal030
Jason82 Ik heb Tijl nog niet gelezen, maar als ik jouw stukje lees dan doet het mij denken aan De valse dageraad van Jan van Aken. Wat heb ik me daar mee vermaakt!

avatar van Jason82
4,0
Goeie tip Bilal030!

Ik denk dat dit boek wat donkerder van aard is, minder humor, maar wel dus heel sfeervol.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:06 uur

geplaatst: vandaag om 14:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.