menu

Vallen Is als Vliegen - Manon Uphoff (2019)

mijn stem
3,53 (17)
17 stemmen

Nederlands
Psychologisch

208 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Wanneer haar zestien jaar oudere zus, uitgehongerd en uitgedroogd, van de trap valt en sterft, doet dat als een vonk de woede van de schrijfster ontbranden. De dood van Henne Vuur, ooit haar ‘schaduwmoeder’, dwingt haar een verleden onder ogen te zien dat gruwelijk en angstwekkend was. Als een aanklager en chroniqueur tekent ze dat verleden op in een boek vol verhalen: over vader Holbein, die ontwerper, tovenaar, wetenschapper, gesjeesd priester en god was van een persoonlijke en fantastische wereld; over Libby en Toddiewoddie, haar andere zussen, met wie ze als heksen wraak kan nemen in hun eigen Walpurgisnacht en kan lachen tot de verlossing volgt; over hun leven vol verpletterende indrukken, lichamelijke onbegrensdheid, geweld, schoonheid en pijn.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,0
Erg indrukwekkend boek, niet alleen qua inhoud (de verteller, wiens leven in grote lijnen overeenkomt met dat van Uphoff zelf, probeert te onderzoeken hoe misbruik uit haar verleden doorwerkt in het hier en nu), maar ook in de wijze waarop het verhaal verteld wordt. In mooie zinnen, vol met metaforen en referenties aan kunst, literatuur, film en series, cirkelt Uphoff steeds om het gebeurde heen en belicht het misbruik en haar relatie tot haar zussen steeds vanuit andere oogpunten. Het betreft hier geen chronologisch verhaal, maar veel eerder een fragmentarische, intuïtieve zoektocht naar de identiteit van de verteller zelf. Het is heel knap hoe Uphoff zwart-wit-denken vermijdt en juist de grijze gebieden van de situatie, van de verschillende personages en hun handelen blootlegt. Daarmee worden de personages niet alleen als slechts dader of slachtoffer, maar bovenal als mens neergezet. Het boek kan dan ook niet als slechts een afrekening met het verleden gezien worden, maar Uphoff creëert daarnaast ruimte voor een herwaardering van het hier en nu.

avatar van Lalage
Omdat zo veel mensen het goed vinden, ben ik een keer of drie in dit boek begonnen: onbevangen, met extra aandacht en juist wat vluchtiger, waarbij ik ook aan het tweede hoofdstuk begonnen ben. Maar het lukte niet.

...stilte...
Heb ik ook last van dat veel niet lukt. Het is even zoeken wat wel "werkt" in deze nieuwe werkelijkheid.
Vliegen of ... vallen.

avatar van Lalage
...stilte... schreef:
Heb ik ook last van dat veel niet lukt. Het is even zoeken wat wel "werkt" in deze nieuwe werkelijkheid.
Vliegen of ... vallen.

oh dit was al een hele tijd geleden! was alleen vergeten om het hier te plaatsen

2,5
Als luisterboek sowieso niet aan te raden. Ik kwam niet in het verhaal, als je al van een verhaal kunt spreken. Erg abstract, metaforisch, allerlei zijpaden. Misschien nog eens proberen als boek.

3,5
Wie houdt van een sterk verhaal gaat in dit boek geen bevrediging vinden. Ik vind het wel indrukwekkend geschreven. Poëtisch, niet-lineair, sterke karakterbeschrijvingen. De sterke pijler in dit boek is de sfeerschepping. Dat is ook wat bijblijft na het lezen. Het gaat ook niet enkel over slachtofferschap (dat vind ik te eenzijdig), het gaat over omgaan met en vooruitkijken. De roman is een beschouwing in de vorm van een gedachtestroom die niet altijd coherent overkomt voor de buitenstaander. Dat maakt het net heel persoonlijk en intiem om dit boek te schrijven/lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:36 uur

geplaatst: vandaag om 08:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.