menu

De Nijl in Mij: Een Ontdekkingsreis naar het Hart van de Waanzin - Fleur van der Bij (2018)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Reis / Psychologisch

240 pagina's
Eerste druk: Atlas Contact, Amsterdam (Nederland)

Als student geschiedenis stort Fleur van der Bij zich vol overgave op haar scriptie over de Nederlandse ontdekkingsreiziger Juan Maria Schuver en diens verdwijning langs de oevers van de Nijl. Ze besluit hem na te reizen tot diep in Zuid-Soedan. Hoe is hij gestorven, en waar precies? De schaarse bronnen spreken elkaar tegen. Was hij vermoord, geregen op een speer van de Dinka? Of had hij zijn dood in scène gezet om aan zijn achtervolgers te ontsnappen? Haar fascinatie met deze cold case is zo grenzeloos dat zij er zelf aan onderdoor dreigt te gaan. De oorlogschaos in Soedan is kalm in vergelijking met wat er in haar hoofd omgaat. Onverwacht brengt Schuvers dood een groot persoonlijk verdriet naar de oppervlakte, dat ze sinds haar vijftiende heeft weggedrukt. De 'Nijl in mij' is een verhaal over verdwalen en thuiskomen; een ontdekkingsreis van werkelijkheid naar waanzin.

zoeken in:
avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Commentaar van J.M. bij dit boek

Auteur Fleur van der Bij, journalist en student geschiedenis, zocht voor haar studie een Nederlandse ontdekkingsreiziger waar weinig of niets van bekend was. Ze kwam de naam Juan Maria Schuver tegen. Geboren in1852, enig kind van de katholieke koffie- en theehandelaar J.T.A. Schuver en zijn vrouw T.P.M. Roothaan. Juan Maria Schuver was oorlogscorrespondent in het buitenland. Na het overlijden van zijn vader erfde Schuver het grote familie kapitaal, dat hij gebruikte om een aantal wetenschappelijke expedities in Afrika te ondernemen. Hij wilde als ontdekkingsreiziger in Soedan nieuw gebied in kaart brengen met reisverslagen. Zijn laatste levensteken was een brief uit Khartoem van 20 maart 1877 aan zijn Nederlandse oom. Over zijn verdwijning doen verschillende verhalen de ronde. Hij zou vermoord zijn, ontvoerd of vrijwillig spoorloos verdwenen.

Van der Bij raakt er gefascineerd door en wil in Soedan uitzoeken wat er is gebeurd. Haar motto ''om geschiedenis inzichtelijk te maken moet je haar bestuderen door de ogen van degenen die haar maakten of ondergingen: mensen van vlees en bloed'. Ze wil van haar reisverslag een boek schrijven voor haar masterscriptie en vindt een uitgever (Atlas Contact). Met alleen een backpack en contant geld reist ze in 2009 naar Zuid Soedan. Een land waar rivaliserende groepen verbeten vechten om de macht. Ze start op de plek waar Schuver het laatst was gesignaleerd, Meshra el Rek. Ooit een havenplaats aan de Blauwe Nijl, nu een moerasdelta. Vandaar vertrok Schuver naar Khartoem. Van der Bij reist hem achterna.

De Soedanezen vinden het zeer vreemd en ongepast dat een jonge ongetrouwde vrouw alleen reist in het gevaarlijke land. Met hulp van vele Soedanezen volgt ze het spoor van Schuver. Ze ondervond dat burgers en autoriteiten niet begrepen waarom ze op zoek was naar het verleden van een ontdekkingsreiziger. Om die reden noemde ze hem haar opa. Dat maakte het uitleggen eenvoudiger. Soedanezen hebben sterke familiebanden en begrepen dat ze meer over haar opa wilde weten Het wordt een wonderbaarlijke en vaak gevaarlijke reis door Zuid Soedan. Deels liftend, samen met vrienden of met al dan niet betrouwbare begeleiders. Gaande haar reis wordt ze geconfronteerd met haar verleden, haar angsten en verliezen. Van der Bij schrijft zeer beeldend. Je voelt de vochtige hitte en de zuigende kleibodem van de Nijl oever. Het verhaal ontrolt zich als een film. Het is een mix van geschiedenis, cultuur, detective en roman.

Het verveelt geen moment. Een enorme aanrader.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:09 uur

geplaatst: vandaag om 10:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.