menu

Kolja - Arthur Japin (2017)

mijn stem
3,00 (10)
10 stemmen

Nederlands
Historisch

344 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Kolja is acht jaar oud en doofstom als de gebroeders Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Zeventien jaar lang trekken zij met hem op. Reizend door Europa bevrijden zij de jongen uit zijn isolement. Wanneer Pjotr Iljitsj in 1893 in Sint-Petersburg overlijdt, twijfelt Kolja, inmiddels 25, direct aan de officiële doodsoorzaak, cholera. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen. Drie dagen - tot de staatsbegrafenis - heeft hij om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski's, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.

zoeken in:
J. Verschoor
Met zijn nieuwste boek ‘Kolja’ introduceert Arthur Japin weer een typisch Japin personage, de dove jongen Kolja, een buitenstaander vanwege zijn handicap, opgevoed door zijn leermeester Modest Iljitsj Tsjaikovski, de broer van de beroemde Russische componist. In de roman schetst Japin een bijna paranoïdeachtig complot omtrent verboden homoseksualiteit, ware het niet dat juist in het hedendaagse Rusland de heksenjacht op homoseksuelen weer is geopend. De componist, die volgens de biografie, geschreven door zijn broer, overleden zou zijn aan cholera door het drinken van ongekookt water. Een andere theorie is dat Pjotr Iljitsj zelfmoord pleegde na te zijn veroordeeld door een 'ereraad' van zijn voormalige studievrienden. De beschuldiging: 'liederlijk' (homoseksueel) gedrag dat verzwegen diende te worden. Ook Japin hangt deze theorie aan en laat de wat oudere Kolja, de jongen die het verhaal vertelt is begin twintig, op zoek gaan naar de waarheid.
Wie meer over het leven en werk van Tsjaikovski hoopt te leren na het lezen van deze roman komt bedrogen uit. Neemt niet weg dat ‘Kolja’ een goede kijk geeft in het bekrompen Rusland van voor de revolutie en het Rusland van nu (Zoveel blijkt er in de jaren niet te zijn veranderd).
Waarom Japin dan voor de componist gekozen heeft in plaats van een fictief personage kan alleen maar een commerciële gedachte zijn geweest. En dat is jammer, wat dat heeft een auteur als Arthur Japin zeker niet nodig.

avatar van Lalage
2,5
De afwisseling tussen vroeger en nu is goed gekozen, omdat er een raadsel is dat het verleden nodig heeft om opgelost te worden. Toch viel het boek me een beetje tegen. Ik ben te ongeduldig voor de gesprekken die Kolja met verschillende mensen heeft om uit te pluizen wat er is gebeurd. Tegelijkertijd ben ik te lui om actief mee te puzzelen.

Kolja – Arthur Japin | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Gast
geplaatst: vandaag om 16:09 uur

geplaatst: vandaag om 16:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.