menu

De Walgvogel - Jan Wolkers (1974)

mijn stem
4,07 (47)
47 stemmen

Nederlands
Oorlog

415 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Jan Wolkers schrijft over een zwarte bladzijde uit de vaderlandse geschiedenis: de politionele acties in Indonesië (Nederlands Indië) in de jaren vijftig. Het eerste gedeelte van het verhaal speelt zich af in Nederland, grotendeels tijdens de Tweede Wereldoorlog, terwijl het tweede deel in het Nederlands-Indië van na deze oorlog speelt. De hoofdpersoon zet zich in dit tweede af tegen zijn ouders en geeft zich na een verbroken relatie met Lien op als vrijwilliger voor Indië. In de overzeese gebieden leert hij de dood en oorlog van dichtbij kennen én ontmoet hij zijn jeugdliefde Lien weer.

zoeken in:
avatar van Gish
5,0
Meeslepend boek. Jaren terug gelezen.
Opvallend vind ik het eerste hoofdstuk, dat hakt er gelijk in en zet de toon van het boek. Een van Wolkers meest onderschatte boeken.

5,0
heb het boek sinds mid jaren zeventig verschillnede malen gelezen.
wat een passie, wat een humor.een van de beste Nederlandstalige boeken

5,0
Ongelofelijk mooi en grappig boek, heb hem zelfs 2 x in een jaar gelezen.
Aub lieve mensen ga dit meesterwerk lezen en als je het niet mooi vind krijg je van mij een euro.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Kom maar op met die euro!

5,0
Ik geloof je niet.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Ech wel.

5,0
Verdomme hoe kom ik hier nou weer onderuit.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Ja, bezint eer ge begint.

avatar van botersmaak
Laat 'm maar bewijzen dat-i het een slecht boek vond door zijn stem uit te brengen. Maak je geen zorgen, joh, hij leest bijna alleen maar spannende verhaaltjes

5,0
okee Peterw, laten we afspreken op centraal station Amsterdam, ik draag een hoed en een anjer in 't knoopsgat, tevens zal ik een opgerolde krant (Metro) onder mijn linker arm dragen.
Ik wil geen oogcontact maar ik zal de euro naar eer en geweten aan je overdragen, heb vanacht slecht geslapen want ik heb een hekel aan schulden, hoe eerder dit achter de rug is hoe beter.
En oja, kom alleen.


avatar van PeterW
PeterW (crew)
mayhemblik schreef:
okee Peterw, laten we afspreken op centraal station Amsterdam, ik draag een hoed en een anjer in 't knoopsgat, tevens zal ik een opgerolde krant (Metro) onder mijn linker arm dragen.
Ik wil geen oogcontact maar ik zal de euro naar eer en geweten aan je overdragen, heb vanacht slecht geslapen want ik heb een hekel aan schulden, hoe eerder dit achter de rug is hoe beter.
En oja, kom alleen.


Nu wordt de remedie problematischer dan de ziekte. Weet je wat? Doneer 'm maar aan een goed doel, welk laat ik in het midden.

avatar van Gish
5,0
Het eerste hoofdstuk van het boek `Koloniale Waren` hakt er gelijk in. Wat een geniaal taalgebruik en wat een prachtige zinnen in maar een paar bladzijden. Briljant boek, beste werk van Wolkers.

5,0
Gekocht voor 1,50 bij de kringloopwinkel. Tjonge jonge nooit geweten dat die Wolkers ook nog maatschappijkritisch was. Jammer dat ik het uit heb. Was weer helemaal terug in de 5havo boekenlijst sfeer.

avatar van mjk87
4,5
Wolkers is een zeer grote naam, bekend onder critici en vooral scholieren. Ook ik las een Wolkers, en vele met mij (al lazen de meeste Turks Fruit). De Walgvogel was echter een boek dat niet op de leeslijst stond, noch enige bekendheid genoot. Mijn vader noemde dit werk wel eens, en ook het gemiddelde op de site deed mij besluiten dit er bij te pakken. Er is maar één conclusie mogelijk: volledig onterecht dat dit werk zo weinig aandacht geniet.

We volgen de hoofdpersoon Griffioen door twee donkere perioden heen, de Tweede Wereldoorlog en de strijd in Indonesië. Door deze beide tijden te pakken komt Wolkers eigenlijk al met commentaar via de vergelijking. Daar is geen woord extra voor nodig (wat er soms wel is, maar soit). Wat Duitsland deed in Nederland doet datzelfde Nederland nog geen 5 jaar later in ‘haar’ Kolonie. En Wolkers dit alles zonder boorbehoud. Het neuken van jonge Indische meisjes, domme doden, geweld, de insecten. Wat dat betreft heeft het wel iets weg van de film Platoon, dat ook een rauw en vrij eerlijk beeld gaf. Ook steeds die verwijzing naar de Duitse slagzinnen uit de oorlog: Wer ein Volk retten will…, et cetera. Ook de hoofdstuktitels waren alleraardigst, en soms zelf misleidend. Denk aan een titel als ‘in actieve dienst’ wat wees op de opdruk op de envelop die Griffioen gebruikte

Maar het absoluut beste aspect van dit boek is de schrijfstijl van Wolkers. Rauw en ruig, vol alle harde klanken van het Nederlands, waarin woorden als lul en kut niet vulgair klinken. Weinig werken die zo mooi Nederlands tonen. Dat alles doorspekt met veel (soms inktzwarte) humor, vunzigheden van vuil en rottende lichamen, stank en daartussen altijd die gedachte aan Lien. Niet zo mooi beschreven als de liefde voor pakweg Olga, maar goed genoeg en meer dan geloofwaardig als hoofdleidraad door het boek heen. Dat laatste is sowieso het enige punt van kritiek. Wolkers wil soms niet te diep ingaan op misère, maar noemt het iets te zijdelings. De Hongerwinter wordt genoemd, en dat het erg is, maar nergens laat hij het voelen. Dan doet een Dostojevski dat in Misdaad en Stra net wat beter. Wel is dit boek met gemak het beste van Wolkers wat ik heb gelezen, en het nodigt zeker uit tot meer. Zeker als alles zo mooi beschreven is.

avatar van Abubakari
4,5
Pas 70 paginas gelezen, maar nu alweer dolenthousiast. Wat een prachtige zinnen en geweldige verhalen en personages.

avatar van Abubakari
4,5
Het dikste Wolkersboek wat ik tot nu toe las. En het kan mij wat Wolkers betreft niet dik genoeg zijn(alhoewel, ik zag vandaag op boekmeter dat A F Th maar liefst 1400nogwat paginas nodig heeft gehad, dat lijkt me dan weer erg veel, maar dat terzijde). Wederom een echt Wolkers boek met alle ingrediënten uit het Wolkers universum.

Vergelijken ga ik niet doen, De Walgvogel is een heel ander boek dan bijvoorbeeld De Perzik der Onsterfelijkheid. Een overeenkomst is er wel, het zijn beide geweldige boeken.

avatar van MXuser
4,0
Levendig en afwisselend boek. Het begint als een soort van schelmenroman en gaat naadloos over in een liefdesverhaal. Als constante de oorlog in de achtergrond. Ook emotioneel is het een achtbaan met waarschijnlijkst de walgelijkste passages die ik ooit gelezen heb.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:19 uur

geplaatst: vandaag om 20:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.