menu

Ningen no Joken - Junpei Gomikawa (1958)

Alternatieve titels: Menselijke Voorwaarden | 孤独の賭け

mijn stem
4,50 (3)
3 stemmen

Japans
Oorlog

1440 pagina's
Eerste druk: Bungeishunju, Tokio (Japan)

Kaji werkt daar op het kantoor van een grote Japanse onderneming. Hij laat zich op zijn werk afwijzend over de Tweede Wereldoorlog uit. Zijn pacifisme wordt aangezien voor een gebrek aan vaderlandsliefde. Om zich het vege lijf te redden accepteert hij een baan als personeelschef bij de Laohulingmijn, in ruil voor vrijstelling van dienstplicht. Met zijn geliefde Michiko, met wie hij dankzij deze garantie eindelijk zou kunnen trouwen, vertrekt hij naar de mijn. Er werken Chinese dwangarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden: zij worden uitgebuit en mishandeld. De mijnbouwonderneming zelf blijkt tot in de haarvaten corrupt. De idealistisch Kaji probeert deze misstanden van binnenuit aan te pakken, maar zijn goede bedoelingen worden keer op keer gedwarsboomd. Wanneer hij ondanks eerdere toezegging toch in het leger terechtkomt en ook daar voor de zwakkeren opkomt maakt hij juist promotie vanwege durf en moed. Hij probeert desondanks vast te houden aan zijn morele overtuiging, maar de omstandigheden maken dat hij steeds minder mens wordt en zich gaandeweg ontwikkelt tot een brute killer.

zoeken in:
avatar van liv2
Menselijke voorwaarden is in alle opzichten een buitengewoon boek. Het is voor het eerst dat van dit unieke oorlogsverhaal een vertaling verschijnt in ruim zestig jaar, hoewel het in Japan onmiddellijk een bestseller werd. Menselijke voorwaarden gaat over een deel van de Tweede Wereldoorlog waarmee we in Nederland nauwelijks bekend zijn: de strijd tussen Japan en de Sovjet-Unie in Mantsjoerije.

avatar van Bruno_6
Klinkt interessant, want dit gaat inderdaad over een deel van de Tweede Wereldoorlog dat in
Europa niet gekend is. Deze gaat op mijn (ellenlange) leeslijst.

avatar van Raspoetin
Van dit boek is toch een Japanse filmtrilogie van gemaakt? De titel is hetzelfde als ik het goed heb.

avatar van Bruno_6
Raspoetin schreef:
Van dit boek is toch een Japanse filmtrilogie van gemaakt? De titel is hetzelfde als ik het goed heb.


Interessant om weten.

Staat ook op MovieMeter.nl.

avatar van Abubakari
Zo! 1440 pagina's. Toe maar weer. Klinkt desalniettemin wel interessant.


Gast
geplaatst: vandaag om 07:01 uur

geplaatst: vandaag om 07:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.