menu

The Last Girl: My Story of Captivity, and My Fight Against the Islamic State - Nadia Murad (2017)

Alternatieve titel: Ik Zal de Laatste Zijn: Mijn Strijd tegen de Islamitische Staat

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Autobiografisch / Waargebeurd

344 pagina's
Eerste druk: Tim Duggan, New York (Verenigde Staten)

'Ik zal de laatste zijn' is het schokkende maar tegelijk inspirerende verhaal van mensenrechtenactiviste Nadia Murad over haar vlucht uit de handen van Islamitische Staat. Voor het eerst vertelt Nadia Murad in detail over haar levensgevaarlijke vlucht naar de vrijheid. Ondanks de verschrikkingen die ze heeft ondergaan, is ze strijdbaar. Met hulp van Yazda, een non-profit organisatie die Yezidi slachtoffers helpt, wil ze de Islamitische Staat aansprakelijk stellen voor genocide en misdaden tegen de mensheid. Ze wordt daarin vertegenwoordigd door niemand minder dan de beroemde advocaat Amal Clooney.

zoeken in:
avatar van liv2
Winnares van de Nobelprijs voor de Vrede 2018.

avatar van glimmerman270
4,0
Wat doen mensen elkaar toch veel ellende aan, hè. Zóveel oorlogen en we leren er maar niets van. Aangezien je de jezidi's kunt vergelijken met de joden. Het tijdperk Hitler ligt al zólang achter ons, maar o.a deze oorlog, alsmede de genocide is pas van enkele jaren geleden. En het zijn in mijn ogen altijd dezelfde redenen waarom het escalleert: geloof, geld, en macht.

Na de periode van Saddam Hoessein werden alle belangrijke posten die bekleed werden door leden van zijn politieke partij- de Ba'ath partij- vervangen. Evenals het opschorten van de partij zelf. Deze posten werden nú bekleed door minder extremen en veelal sjiieten. De macht bij de soennieten was weg. Dit gebeurde allemaal vanaf 2003 toen Amerika, Irak binnenviel. Het werd een broeinest van boze, gekrenkte soennieten. Met als uiteindelijk gevolg: de oprichting van ISIS. Ze wilde hun macht terug- veelal boze soennieten- en de belangrijke posten die ze eerder wél hadden. Alleen was alles na terugwinst TIG keer zo extreem. Mensen mochten bijna niks van deze monsters: geen blote gezichten, geen alcohol/sigaretten, nikaabs....nou ja, bijna álles was haram( onrein)

Nadia heeft zoveel moed getoond, maar ook het geluk gehad in bepaalde fases. Want vele hebben dat beetje geluk níet gekregen, en zijn gedood. Omdat ze ongelovige zijn in de ogen van de islam- néé, ze geloven een ánder geloof...maar dat wordt niet erkent.

Dat Nadia op het einde boos kan worden op landen die geen vluchtelingen toelaten begrijp ik. Maar laat andere landen ook eens meer mensen opnemen, en niet enkel landen als Duitsland, Zweden, of Nederland. Want wíj zijn toch echt het dichtstbevolkte land van Europa. Het klinkt dan heel goed naar anderen: hier is iedereen welkom. Maar laten we ook realisch blijven. Nederland is vol. Wij nemen al jarenlang zóveel vluchtelingen op, dat we moet afdwingen dat andere landen hun verantwoordelijkheid nemen.

avatar van Pecore
Landen als Nederland en Duitsland hebben een dringend vergrijzingsprobleem en dus een tekort aan arbeidskrachten. Ze kunnen best nog wat nieuwe aanwas gebruiken en deze vluchtelingen zoeken een veilig heenkomen. Een win-win situatie zou je zeggen, maar daar denkt een aanzienlijk deel van de bevolking helaas anders over.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:42 uur

geplaatst: vandaag om 23:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.