menu

Hoe Alles Moest Beginnen - Thomas Verbogt (2017)

mijn stem
3,83 (6)
6 stemmen

Nederlands
Psychologisch

240 pagina's
Eerste druk: Nieuw Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Thomas en Licia gaan als kinderen met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet. Aan hun tijd samen komt abrupt een einde. Ze moeten elkaar loslaten, maar kunnen dat niet. We volgen Thomas en Licia daarna als twintigers, veertigers en zestigers. Zij blijven verbonden, ook als zij elkaar jaren niet zien. Toch zal het bijna een leven lang duren voordat Thomas begrijpt wat haar voorgoed veranderde. 'Hoe alles moest beginnen' is een roman over de liefde, de tijd, en de kracht van het verzinnen.

zoeken in:

avatar van Jasper
4,0
Het eerste boek van Verbogt dat ik las. Aangenaam verrast. Alhoewel, aanvankelijk moest ik wel even wennen aan het soms wat dweperige (misschien zelfs 'zweverige') taalgebruik. Dat taalgebruik verdwijnt niet in de loop van de roman, maar je gaat eraan wennen, ja, misschien heeft het zelfs wel een functie. Droom, werkelijkheid en herinnering lopen door elkaar in deze roman. Jeugdliefdes en jeugdtrauma's vervlechten zich met treffende passages over de snelheid en de vergankelijkheid van het leven. Opeens werd ik gegrepen door het verhaal en kon ik het boek niet meer wegleggen. Geholpen door de korte hoofdstukjes leest dit boek als een trein en raakt het allerlei herkenbare snaren: dood, vergankelijkheid, ziekte, verlangen. Mooi boek!

avatar van -JB-
3,5
Thomas Verbogt is een melancholicus, wiens boeken een dromerige sfeer hebben. In 'Hoe Alles Moest Beginnen' (mijn derde boek van Verbogt) draait alles om de kindervriendschap tussen Thomas en zijn buurmeisje Licia. Na een schrijnend afscheid op jonge leeftijd, komen ze elkaar nog meerdere malen tegen later in het leven. In deze latere ontmoetingen blijkt het moeilijke het vertrouwen en de veiligheid van de vriendschap terug te vinden. Verbogt maakt zo de vergankelijkheid invoelbaar en laat zien hoe kwetsbaar en tijdelijk geluksmomenten zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:42 uur

geplaatst: vandaag om 21:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.