menu

Xerxes: A Persian Life - Richard Stoneman (2015)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Historisch

288 pagina's
Eerste druk: Yale University Press, New Haven (Verenigde Staten)

Xerxes, de Grote Koning van het Perzische Rijk van 486-465 voor het begin van onze jaartelling, is de geschiedenis ingegaan als een boosaardige tiran vol van krankzinnige ambitie. Het laatste verzet van Leonidas en zijn 300 medestrijders tegen het Perzische leger in Thermopylae is spreekwoordelijk geworden voor moed, terwijl de mislukking van de expeditie van Xerxes al zijn andere prestaties gedurende zijn tweeëntwintigjarige regeringsperiode heeft overschaduwd. In deze levendige en uitgebreide nieuwe biografie laat Richard Stoneman zien hoe Xerxes, ondanks de sympathieke behandeling van contemporaine Griekse schrijvers zoals Aeschylus en Herodotus, zijn reputatie werd vernietigd door latere Griekse schrijvers en door de propaganda van Alexander de Grote. Stoneman betrekt de laatste onderzoeksresultaten uit Achaemenidische studies en archeologie om de heerser vanuit Perzisch perspectief te bezien. Xerxes's tekortkomingen worden niet verdonkeremaand maar geplaatst tegenover zulke triomfen zoals de architectonische pracht van Persepolis en een overzicht van de religieuze verplichtingen van Xerxes. Zo ontstaat er een genuanceerd portret van een man die over een groot en multicultureel rijk regeerde en die door de Griekse gemeenschappen van het Westen als het tegenovergestelde werd beschouwd van hun eigen waarden.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
This is Spartaaaa!

ags50
Donkerwoud schreef:
This is Spartaaaa!

Dat getuigt weer eens van weinig feitelijke kennis van de geschiedenis. Zelfs bij de verdediging van de pas bij Thermopylae waren de Spartanen met hun 300 in de minderheid ten opzichte van de andere Helleense verdedigers. Alle lof aan Sparta toewijzen is mijns inziens geschiedvervalsing, overigens niets ten nadele van koning Leonidas en zijn "lijfwacht".

avatar van Donkerwoud
ags50 schreef:
(quote)

Dat getuigt weer eens van weinig feitelijke kennis van de geschiedenis.


Het was mij inderdaad bekend dat de film '300' (2006) complete fictie is.

ags50
Donkerwoud
En laat ik het niet alleen maar over die waardeloze film hebben, maar over het algemeen idee dat enkel Leonidas en zijn 300 Spartanen de pas hebben verdedigd.

Ω ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΛΕΙΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙΣ ΟΤΙ ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣ Ι ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ

Gast
geplaatst: vandaag om 21:35 uur

geplaatst: vandaag om 21:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.