menu

Dans le Jardin de l'Ogre - Leïla Slimani (2014)

Alternatieve titel: In de Tuin van het Beest

mijn stem
2,60 (5)
5 stemmen

Frans
Sociaal

192 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Adèle is journalist, getrouwd met een lieve man en moeder van een peuter. Maar Adèle is ook wanhopig verslaafd aan seks. Seks om een onbestemd verlangen te sussen, om te ontsnappen aan de banaliteit van het bestaan. Ze spreekt voortdurend af met vreemde mannen op anonieme plekken. Ze leidt een dubbelleven, inclusief geheim telefoonnummer en e-mailaccount. Wanneer haar man dit ontdekt, verhuist het gezin naar het platteland, weg van de verlokkingen van de grote stad. Kan Adèle de verleiding weerstaan, wanneer ze alleen teruggaat naar Parijs voor de begrafenis van haar vader?

zoeken in:
avatar van mjk87
1,5
Ik ben sowieso met de verkeerde verwachting hierin gegaan. Dit boek werd in een dubbelrecensie besproken met een boek over de rol van vrouwelijke seksualiteit binnen de islam, en ik was in de veronderstelling dat deze roman daar ook iets over zou zeggen. Niets van dat alles. Hoewel de hoofdpersoon ergens wel en link met Noord-Afrika heeft (ik denk haar vader die Kader heet) wordt dat verder nergens besproken. Noch de rol van de vrouwelijke sekse in de maatschappij in het algemeen. Dit is niets meer dan een doktersroman met een vrouw die met vele mannen het bed deelt, zonder dat je als kijker iets wijzer wordt over haar. Matig geschreven, geen diepgang en geen duiding van haar situatie. Veel meer dan een beschrijving dan wat ze doet is dit boek niet. Pas tegen het eind, als de bedrogen echtgenoot en het eigenlijke slachtoffer meer de aandacht krijgt, wordt het boek interessanter. Zijn stuk wordt ook beter verwoord maar is ook duizendmaal interessanter omdat Slimani hier wel probeert in het hoofd van die persoon te kruipen. Het is alleen te kort en veel te laat. 1,5*.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
mjk87 schreef:
Dit boek werd in een dubbelrecensie besproken met een boek over de rol van vrouwelijke seksualiteit binnen de islam, ...


Ik neem aan dat je deze bedoelt (zojuist toegevoegd): Sexe et Mensonges: La Vie Sexuelle au Maroc - Leïla Slimani (2017)
Het boek lijkt wat controversieel, maar wat ik tot nu toe van de schrijfster en over de schrijfster gelezen of gehoord heb, komt redelijk over. Ik heb de Nederlandse vertaling hier, maar die moet ik zelf nog lezen.

avatar van mjk87
1,5
Klopt Sol1, dat was die. Maar die zag ik niet bij de bieb hier staan.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:12 uur

geplaatst: vandaag om 09:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.