menu

A Column of Fire - Ken Follett (2017)

Alternatieve titels: Het Eeuwige Vuur | Kingsbridge #4

mijn stem
3,42 (12)
12 stemmen

Engels
Historisch

1024 pagina's
Eerste druk: Macmillan, Londen (Verenigd Koninkrijk)

1558. Politieke drama’s bepalen het dagelijks leven en een bloedige religieuze strijd zet vrienden en geliefden tegen elkaar op. Zo ook Ned Willard en zijn Margery, de vrouw met wie hij wil trouwen. Ned keert terug naar Kingsbridge in een jaar dat niet alleen zijn leven, maar dat van een heel continent op zijn kop zal zetten: door de kroning van de protestantse Elizabeth I komt Engeland alleen te staan in Europa. Daarom richt de ambitieuze jonge koningin de eerste geheime dienst op, die moordaanslagen, opstanden en invasies in de kiem moet smoren. Tegelijkertijd beraamt haar nicht Maria Stuart, de katholieke koningin van Schotland, een plan om de Engelse troon op te eisen.

zoeken in:
avatar van LimeLou
4,0
Een mooi en waardig vervolg van The Pillars of the Earth en World Without End. Dit vierde deel van de Kingsbridge-reeks haalt voor mij niet het niveau van het eerste deel, maar is flink beter dan het tamelijk tegenvallende World Without End.

Net als bij de vorige twee delen ligt de kracht van dit boek in hoe Follett overtuigend een tijdsbeeld weet neer te zetten. Voor veel 21ste-eeuwse lezers lijken de zaken waarmee mensen zich vroeger druk om maakten abstract, maar Follett weet op een toegankelijke en haast intuïtieve wijze de lezer de dilemma's van de godsdiensttwisten en het politieke klimaat van West-Europa in de 16e eeuw neer te pennen. In tegenoverstelling tot vele andere historische romans schuwt Follett niet het verleden tastbaar te maken door zijn hoofdpersonages onrealistisch actueel te laten gedragen. Ik heb er zelf niet zo'n last van, maar ik kan begrijpen dat het voor veel andere mensen een beetje te veel voelt als een literair 'handje vasthouden' van de moderne lezer.

Maar A Column of Fire is (gelukkig) niet bedoeld als hoogstaande literatuur met een hoge betrouwbaarheidswaarde, maar als een vermakelijke historische roman met veel interessante locaties, gebeurtenissen en personages. Vooral de personages doen het goed bij mij; de hoofdpersonages zijn niet altijd zo diepgaand, zoals in The Pillars of the Earth, maar wel menselijk en goed uitgewerkt. De combinatie van psychologisch diepgaande personages met een historische achtbaanrit werkt in dit boek zeer goed, maar voelt ook als een herhaling van wat Follett al beter heeft gedaan.

Wat wel beter is in A Column of Fire is de setting. Het snel veranderende Europa van de 16e eeuw vormt voor mij een interessantere setting dan de regionale twisten van het Engeland tijdens The Anarchy. Aan de hand van niet alleen Europese, maar ook Afrikaanse, personages wordt de toenemende globalisatie van die tijd ook engagerend verteld. Ook heeft Follett (zoals het een schrijver van historische romans betaamt) in dit deel een scherp oog voor politiek gemanoeuvreer en gekonkel, met in dit deel de welkome toevoeging van spionage. Dit geeft A Column of Fire de nodige extra spanning en het valt te zien dat Follett met verve niet alleen goed is in het neerzetten van een tijdsbeeld, maar ook in het combineren van thriller-achtige elementen met historische figuren en gebeurtenissen.

Hopelijk zullen er in de toekomst meer BoekMeter-gebruikers dit boek oppakken. Een goede discussie zouden de fora van de Kingsbridge-boeken goed sieren!

Gast
geplaatst: vandaag om 07:47 uur

geplaatst: vandaag om 07:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.