menu

Tomate Crevettes - Erik Vlaminck (1999)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Sociaal

47 pagina's
Eerste druk: Wereldbibliotheek, Amsterdam (Nederland)

‘Tomate Crevettes’ betreft het geschenk voor de 23e editie van ‘Het Andere Boek’, een voormalige alternatieve Antwerpse boekenbeurs. Voor het te boek stellen van ervaringen met thuislozen, is de keuze van Erik de Vlaminck gevallen op Dublin. Daar leeft hij een tijdje tussen de daklozen. Zijn fantasieën over naakte vrouwen lijkt hij kwijt te zijn, wel heeft hij een fantasie over een overval op het postkantoor in Dublin; een fantasie die hij met niemand deelt. In tegenstelling tot Truck Renting Carlo, die elke dag wel een bank of juwelierszaak zou willen overvallen en dat ook kenbaar maakt. Diverse andere Ierse daklozen, met hun namen en gewoonten, passeren eveneens de revue. Het boekje wordt afgesloten met een kort interview met Erik de Vlaminck over zijn zesdelige romancyclus.

zoeken in:
avatar van Sol1
4,0
Sol1 (moderator)
Klein, maar krachtig.

Het boekje lijkt wat harder binnen te komen, dan bij andere werken van Erik Vlaminck al het geval is, omdat hij hier nog duidelijker in persoon bij is betrokken.

Volgens Erik zelf doet hij, behalve aan historische en feitelijke research, ook aan emotionele research voor zijn boeken: hij wil bij zijn onderwerpen zijn betrokken. Omdat hij in Vlaanderen al te vaak was betrokken bij onderzoek op dit punt, misschien te bekend was, heeft hij zijn werkterrein verlegd naar het neutrale Dublin, om daar tussen de daklozen te leven. Hij blijkt ook daar een meester in het beschrijven van misstanden ... en in het hanteren van de pen.

Ondanks de hardheid van de situaties, ontbreekt ook hier de humor (in een aantal vormen) niet. Truck Renting Carlo heeft er geen bezwaar tegen, om eventueel op dagelijkse basis een kraak bij een bank of juwelier te zetten. Op de suggestie van Erik, om de benodigde truck te stelen, reageert hij gekwetst. Hij gaat die truck eerlijk huren, omdat hij tenslotte een eerlijk mens is.
Handschoenen van een ander meenemen is geen diefstal, want het is buiten koud.
Of de constatering: "in plaats van ons met rust te laten, het is zo al erg genoeg, organiseren ze een kerstfeest".

Met figuren als Robby the Bear, Paula, Rickie, Frankie en niet te vergeten Erik zelf, houdt het boekje aardig de aandacht gevangen. De titel is een verwijzing naar een maaltijd, die Erik zich achteraf in Vlaanderen laat smaken - en hij hanteert daarbij een gewoonte, die hij vanuit Dublin heeft geïmporteerd.

Het nagekomen interviewtje over zijn zesdelige roman fleuve is op zich niet onaardig, maar lijkt er hier een beetje bij te hangen.


Elegance in a man is a very rare thing, and especially in Dublin

Roddy Doyle

Gast
geplaatst: vandaag om 05:56 uur

geplaatst: vandaag om 05:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.