menu

The Rats in the Walls - H.P. Lovecraft (1924)

Alternatieve titel: De Ratten in de Muren

mijn stem
3,90 (5)
5 stemmen

Engels
Griezel

25 pagina's
Eerste druk: Weird Tales (periodiek), New York (Verenigde Staten)

De laatste afstammeling van de familie De la Poer is verhuisd van Massachusetts naar zijn voorvaderlijk landgoed in Engeland, het ruïneuze Exham Priory. Tot groot ongenoegen van de lokale bevolking laat hij de priorij restaureren. Nadat hij en zijn kat er de intrek hebben genomen hoort hij regelmatig ratten door de muren gaan. Samen met Kapitein Norrys, een vriend van zijn gesneuvelde zoon, gaat hij op onderzoek uit ...

zoeken in:
avatar van Shaky
4,5
Indrukwekkend duister verhaal waarbij kannibalisme, misbruik van machtsposities en geestesziektes centraal staan.

Delapore betrekt een oud familiehuis en meteen wordt duidelijk dat de lokale bevolking weinig vertrouwen heeft in deze afstammeling van de familie De la Poer en terecht want de rijke familie was gestoord tot en met!. Samen met zijn kat Ni.... uhm, ja, zijn kat dus, merkt Delapore dat er iets in het huis waant wat er misschien niet thuis hoort.

Langzaam maar zeker worden we als lezer meegetrokken in de ondergang van Delapore. We voelen hoe hij zijn grip op de realiteit verliest. Wanneer hij dan uiteindelijk achter zijn afschuwelijke familiegeheim komt, is het te laat: Delapore is niet langer te redden. Hij draait door en eet zijn vriend op waardoor hij in het gekkenhuis belandt. De vraag is hier echter: draait hij daar inderdaad door of heeft dit altijd al in hem gezeten aangezien zijn volledige stamboom zich schijnbaar bezig hield met kannibalisme. Lovecraft heeft namelijk ook laten vallen dat Delapore zijn zoon kwijt is geraakt aan de oorlog en wellicht heeft dat er juist voor gezorgd dat hij volkomen doordraait. Op dit gebied speelt Lovecraft mooi met het gegeven nature / nurture .

Uitstekend kort verhaal waarbij Lovecraft in een kleine 30 pagina's een volledige wereld weet te scheppen met achtergrondverhalen, mogelijke oorzaken en familieperikelen. Prachtig dit.

avatar van misterfool
Rats in the Walls is een lekker luguber kortverhaal met een interessante conclusie. Lovecraft is hier duidelijk geïnspireerd door Edgar Allan Poe.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:58 uur

geplaatst: vandaag om 12:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.