menu

The Colour out of Space - H.P. Lovecraft (1927)

Alternatieve titel: De Kleur uit de Ruimte

mijn stem
3,75 (12)
12 stemmen

Engels
Griezel / Sciencefiction

31 pagina's
Eerste druk: Amazing Stories (periodiek), New York (Verenigde Staten)

Een niet bij naam genoemde landmeetkundige uit Boston probeert het geheim te ontrafelen achter een stuk land nabij Arkham, dat door de lokale bevolking te allen tijde vermeden wordt. Hij hoeft echter niet op steun van de dorpelingen te rekenen. Alleen een oude man genaamd Ammi Pierce is bereid hem het een en ander te vertellen, daar hij zelf heeft meegemaakt hoe dit stuk land zo gehaat werd. Het land was ooit in het bezit van een boer genaamd Nahum Gardner. Volgens Pierce begonnen de problemen toen in juni 1882 een meteoriet neerstortte op Gardners landgoed.

zoeken in:
avatar van misterfool
4,0
Prettig tussendoortje. Lovecraft creëert een sluimerende, broeierige sfeer die veel spanning opwekt.
Het grootste pluspunt van dit kortverhaal is echter het originele uitgangspunt: Het kwaad is ditmaal een kleur. Dit gegeven is afwijkend genoeg om te intrigeren en geloofwaardig genoeg om te beangstigen. Op naargeestige wijze wordt de realiteit steeds een tandje verder uit het lood geslagen. Het verhaal was over voor ik er erg in had.

3,0
Eng verhaal, laat toch nog veel aan de verbeelding over door de meest gruwelijke details weg te laten. Daartegenover wel bijzonder lange beschrijvingen van landschap, sfeer en vreemde gebeurtenissen. Dat maakt de stijl nogal traag en ouderwets. Er zit ook nauwelijks dialoog in.
Al bij al een effectief eng kortverhaal in een niet zo moderne stijl verteld en geschreven.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:56 uur

geplaatst: vandaag om 09:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.