menu

Het Schismatieke Schrijven - Erik Vlaminck (2005)

mijn stem
4,38 (4)
4 stemmen

Nederlands
Sociaal / Psychologisch

158 pagina's
Eerste druk: Wereldbibliotheek, Amsterdam (Nederland)

Dit boek is het zesde deel van deze roman fleuve, waarvan de delen onafhankelijk van elkaar kunnen worden gelezen. Het boek speelt zich af in de periode van 1973-1978. De jonge Erik wil schrijver worden. Omdat hij denkt er inspiratie te zullen vinden, gaat hij in een psychiatrische inrichting werken. Een van zijn patiënten is zijn vroegere buurjongen Stanny. Hun confrontatie zal beider leven ingrijpend beïnvloeden.

zoeken in:
avatar van Sol1
4,5
Sol1 (moderator)
Verhaal gebracht door wisselende vertellers, per persoon vanuit het eigen perspectief als één van de betrokkenen. De beschrijvingen en het taalgebruik zijn soms best wel expliciet, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het sappige Vlaamse taalgebruik en de sappige Vlaamse humor. Prikkelend is dat de schrijver hierin een aantal ervaringen heeft verwerkt, vanuit zijn eigen verleden als werknemer in de psychiatrische verpleging. Daarnaast is het weer eens iets anders , dat voor hemzelf in het boek niet altijd een even fraaie rol is weggelegd. Maar misschien komt dat ook wel door verkeerde interpretatie van zijn persoon door anderen.

Het verhaal betreft vooral de relatie tussen de romanfiguur Erik en zijn jeugdvriend Stanny van Stokken; daarbij gaat het verder om de verhouding van Stanny met andere mensen in diens eigen entourage.

Kenmerken van deze roman zijn levens, die elkaar beïnvloeden, mensen die elkaar verkeerd begrijpen (niet ver genoeg doorvragen naar de motieven van een ander) en woorden uit het verleden, die in het heden nog steeds in de geest van iemand doordreunen.
Zonder dat die 'iemand' doorvraagt, naar de exacte betekenis van die woorden ...
Met name Stanny heeft van dat laatste last. Hij is de schlemiel van het verhaal, een omgekeerde koning Midas, die al het goud dat hij aanraakt in oud metaal en vodden verandert. Iemand die solliciteert, een lege aktetas meeneemt om indruk op een potentiële werkgever te maken, wordt afgewezen, zijn tas vergeet bij het verlaten van het kantoor en niet meer terug durft naar dat sollicitatie-adres om zijn lege tas op te halen.
Daarnaast is het de romanfiguur Erik zelf, die nogal aan de kant zit waar de slagen vallen. Bijvoorbeeld door een concurrentiestrijd in de liefde. Verder onder andere door de beschuldiging aan zijn adres, dat hij scabreuze boekjes wil schrijven, gelijk vuile Lowieke (Louis Paul Boon) en daarmee al geldschrapend zijn vrienden de dieperik in helpt.

Door het meeslepende schrijverschap van Erik Vlaminck, de Vlaamse eigenschappen zoals hiervoor genoemd en het feit dat er een zekere spanning aan te pas komt, nodigt dit boek uit het in één keer volledig uit te lezen.

De verklaring van de titel komt pas laat in het verhaal aan de orde.
Het motto "Absint offensae, cum fit celebratio mensae" ("Liever geen onaangenaamheden aan de feestdis."), komt figuurlijk een aantal malen aan de orde in de loop van het verhaal. In letterlijke en prozaïscher zin, dan het schone Latijn doet vermoeden, is er nog een verklaring in de tweede helft van het boek; maar die verklaring is tamelijk sarcastisch.

avatar van Abubakari
5,0
In deel 6 is de schrijver werkzaam in een psychiatrische inrichting. Zijn plan is om van binnenuit een roman te schrijven over de abominabele leefomstandigheden in de psychiatrie. Hij komt daar zijn voormalig buurjongetje Stanny van Stokken tegen. (Zie ook deel 3, Stanny een Stil Leven). Het verhaal in dit boek wordt verteld door Stanny, Erik heeft een bijrol. Stanny is schizofreen en hoort stemmen. Voordat hij in de inrichting terecht komt passeren een aantal bepalende gebeurtenissen de revu.
Hij komt in de psychiatrische inrichting terecht en ontmoet daar tot wederzijds ongenoegen Erik.

In dit boek ook weer (en da’s goed nieuws) een groot aandeel voor Oudoom Leon van Riel. Een ouwe mopperende negatieveling, maar wel een ontzettend grappige ouwe zemelaar. Alleen al om de hoofdstukken waarin hij voorkomt is ook dit deel weer zeer de moeite waard. Erik Vlaminck gebruikt zijn oudoom ook om zijn in 1977 geschreven dichtbundel van commentaar te voorzien:

“Maar om beroemd te worden zal hij toch andere inkt in zijn inktpotje moeten doen. Want ik heb op een blauwe maandag eens een kaftje met zogezegde gedichten van hem gezien. […] Ons Anneke, de duts, loopt met dat kaftje met gedichten van haar zoon rond alsof ze het groot lot van de Koloniale Loterij gewonnen heeft. Maar ge houdt het niet voor mogelijk wat daar in staat, in dat kaftje met gedichten. Puur Chinees. De Koloniale Kloterij, dat is het. Er staan woorden in die hij volgens mij zelf heeft uitgevonden. En zelfs die rijmen niet.”

Zelfspot en zelfkritiek door de ogen en mond van oudoom Leon en van pispaaltje Stanny.
Maar vooral het verhaal van een schizofrene goedzak.

Voorlopig het laatste boek wat ik van Erik Vlaminck las. Omdat ik er nu acht achter elkaar heb gelezen. Dat klinkt meer dan het is, de familiekroniekboeken zijn niet echt dikke pillen, tussen de 100 en 150 pagina’s per stuk. In de toekomst ga ik zeker (nog) meer van Erik Vlaminck lezen

avatar van Abubakari
5,0
Abubakari schreef:


Voorlopig het laatste boek wat ik van Erik Vlaminck las. Omdat ik er nu acht achter elkaar heb gelezen. Dat klinkt meer dan het is, de familiekroniekboeken zijn niet echt dikke pillen, tussen de 100 en 150 pagina’s per stuk. In de toekomst ga ik zeker (nog) meer van Erik Vlaminck lezen


Acht achter elkaar dus, veel plezier in het Vlaminck Universum Lalage!
Gewoon voor 9 achter elkaar gaan Lalage, bazin boven baas!

avatar van Lalage
Abubakari schreef:
Acht achter elkaar dus, veel plezier in het Vlaminck Universum Lalage!
Gewoon voor 9 achter elkaar gaan Lalage, bazin boven baas!

Ik heb als persoonlijke richtlijn om maximaal één boek per schrijver per jaar te lezen, al staat het mij natuurlijk vrij om daar vanaf te wijken als ik daar zin in heb. Maar waar is dat berichtje gebleven waarin jij mij dwingt om Vlaminck te gaan lezen? Toch niet weggehaald?

avatar van Abubakari
5,0
Ik heb oprecht geen idee welk bericht je bedoelt. Ik kan mij ook (opnieuw oprecht) geen bericht herinneren waarin ik jou dwing tot het lezen van Erik Vlaminck. Mocht dat hier de afgelopen dagen ergens geplaatst zijn dan vrees ik dat je je vergist hebt in de afzender. Mocht het in een ver(der) verleden geplaatst zijn dan zou het prima kunnen dat het één van mijn Vlaminck promoties geweest zal zijn.

avatar van H€yoka
3,5
Zesde deel in de roman fleuve van Erik Vlaminck en alweer stelt hij niet teleur.

Stanny van Stokken is een man die het hard te verduren krijgt tijdens zijn leven. In één zinsnede weet Vlaminck zijn tragiek weer te geven: '... uw tanden, mijnheer Van Stokkem, en uw adem...' Laat dat nu één van de redenen zijn waarom deze auteur gestaag tot één van mijn favorieten uitgroeit. Zowat de hele Vlaamse volksaard kan je hiermee uitleggen. Ontwijkend, niet to the point, maar voor de goede verstaander kraakhelder. Het moet voor Nederlanders een absurde ervaring zijn om te lezen dat Vlamingen dit als normaal beschouwen. Want een niet zo goede verstaander als Stanny laat deze uitspraak zijn hele leven door zijn hoofd malen en kan zich er maar niet over zetten. Tragikomedie van de bovenste plank.

We krijgen ook nog een oervlaams liefdesverhaal, waarin geen van beiden duidelijk zijn gevoelens durft uiten en hele stukken tekst ontbreken. Gelukkig is nog oom Leon, wie je van dat laatste allerminst kan betichten. Wat een fantastisch personage, een ware heerser vanuit het ziekenhuisbed!

Uitgelezen in één dag, als enige minpunt het kleine aantal pagina's.

3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 15:07 uur

geplaatst: vandaag om 15:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.