menu

Winter in Madrid - C.J. Sansom (2006)

mijn stem
3,64 (21)
21 stemmen

Engels
Historisch

544 pagina's
Eerste druk: Macmillan, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Najaar 1940, de Spaanse Burgeroorlog is voorbij en Madrid ligt in puin. De bevolking lijdt honger terwijl de nazi’s oprukken in Europa. Spanje heeft zich neutraal verklaard, maar heimelijk koestert Franco de wens om zich bij Hitler aan te sluiten. Harry Brett wordt als oorlogsveteraan door de Britse geheime dienst gevraagd om het vertrouwen te winnen van zijn oude schoolvriend Sandy Forsyth, die ervan wordt verdacht louche contacten te onderhouden met de Spaanse falangisten. Met enige tegenzin begeeft Harry zich naar het corrupte Madrid en ontmoet daar Sandy en diens vriendin Barbara Clare. Barbara heeft haar eigen geheim. Zij is op zoek naar haar vroegere minnaar, de charismatische Bernie Piper, die met de Internationale Brigades vocht tegen de fascisten. Hij wordt vermist en zou zijn omgekomen – maar Barbara weigert dat te geloven. Er ontvouwt zich een persoonlijk drama waarop lotgevallen uit een gezamenlijk verleden een onuitwisbaar stempel drukken.

zoeken in:
avatar van Splintert
4,0
Goed en indrukwekkend verhaal, houdt vanaf het begin je aandacht vast. Terwijl het verhaal zich ontvouwt krijg je toch een heel aardig beeld van deze barre tijden in Madrid/Spanje. Juiste combinatie van de verhaallijn, geschiedenis, cultuur, etc.
Momenteel verblijf ikzelf een half jaar in Madrid, waardoor je specifieke plekken uit het verhaal herkent, wat het hele boek natuurlijk nog een extra dimensie geeft.
4*

4,0
Dit boek is mij enorm meegevallen, niet alleen historisch een interessant boek, ook het verhaal houdt je in zijn greep. Een pageturner. De impact van de (burger)oorlog van Spanje was mij onbekend, dit boek heeft mij wat inzicht gegeven zonder dat het droge kost was. 4 sterren.

avatar van Thomas83
3,0
Viel mij toch wat tegen. Ik had in de eerste plaats gehoopt op een wat meer meeslepend en aangrijpend verhaal, maar het is niet veel meer dan een wat simpele spionagethriller in de setting van een een Madrid kort na de burgeroorlog. We komen over de burgeroorlog zelf en het effect op Spanje nog best een hoop te weten, en het is wel leuk hoe de personages een beetje symbool staan voor de politieke verdeeldheid in Europa in die tijd, maar zodra we de boel vanuit het perspectief van Barbara bekijken krijgt het boek even een vrij hoog bakvissengehalte.

Die knappe en perfecte Bernard die valt op dat zo onzekere roodharige en brildragende lelijke eendje Barbara, en al dat gekweel van haar over hoe geweldig hij wel niet is. En dan intussen ook nog de gladde en sluwe Sandy als andere love interest van haar, die hele driehoeksverhouding krijgt wat soapachtigs. Zonde, want vooral Sandy heeft als personage een hoop potentie. Hij lijkt toch ook een kwetsbaar personage en niet helemaal zo slecht als hij eerst lijkt, maar daar wordt weinig mee gedaan, en vooral vanaf het moment dat Sandy Barbara vertelt dat hij expres niet met kerst thuiskwam en macht en rijkdom wil is het moeilijk hem niet gewoon als een slecht mens te zien.

Verder valt de setting in Madrid uiteindelijk zelfs nog wat tegen. Het grijpt allemaal af en toe wel aan, en prima weglezen doet het ook nog wel, maar ik voelde me nooit echt geprikkeld om plaatjes van beschreven plaatsen op te zoeken, zoals ik vaak heb als een boek zich afspeelt in een stad die ik nog nooit bezocht heb. Wel heb ik het een en ander bijgeleerd over de Spaanse burgeroorlog, maar voor de echte geschiedenisfreak zal het allemaal wat teveel aan de oppervlakte blijven denk ik. Vond het trouwens ook ergerniswekkend hoe Sansom er af en toe random en vaak totaal onnodig een schuingedrukt Spaans woordje erin gooit om de boel een meet authentieke uitstraling te geven of zo. Meer iets dat je in een kinderboek verwacht.

Desondanks is het wel gewoon een vermakelijk en af en toe best interessant boek. Ik zou het alleen niet nog eens lezen. Het laatste deel is lekker spannend, want er wordt goed naar de climax opgebouwd en je bent toch benieuwd hoe het afloopt. Dat het niet helemaal vlekkeloos zou gaan was al te voorspellen, maar ik was best geschokt toen Sofia opeens werd doodgeschoten. Erg pijnlijk. Jammer alleen dat heel die bevrijding van Bernard een samenzwering blijkt te zijn. Behoorlijk onzinnig eigenlijk. 3.0* dan maar.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:40 uur

geplaatst: vandaag om 06:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.