menu

La Ville au Loin - Jean-Luc Nancy (1999)

Alternatieve titel: De Stad in de Verte

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Frans
Ideeƫnliteratuur

72 pagina's
Eerste druk: Mille et Une Nuits, Parijs (Frankrijk)

De stad is een chaotische opeenhoping van wat vroeger buitenwijken heette. Aan wat eertijds de horizon vormde verschijnen nu weer straten en kruispunten, tunnels en bruggen, perspectieven en vluchtlijnen. In dit beschouwelijke boek stelt Nancy de vraag naar hoe we omgaan met het/de vreemde.

zoeken in:
avatar van JJ_D
2,5
"De stad rafelt", klinkt het ergens onderweg. Hetzelfde geldt voor deze tekst - eigenlijk teksten, want 'De stad in de verte' is een bundeling van twee afzonderlijke hoofdstukken die respectievelijk in 1987 en 1999 werden geschreven. Nancy ontvouwt een denken dat vanuit een veelheid aan tegenstellingen ontstaat, alsof hij in het spectrum tussen extremen naar kerngedachten zoekt die deze uiterste polen niet verbinden maar integendeel overstijgen. Het essayistische wezen van dit boekje is overigens het denken zelf, waaruit ideeën geboren worden die niet los te zien zijn van Nancy's filosofie over bijvoorbeeld de verhouding tussen het individu en de gemeenschap, om maar iets te noemen. Als autonoom literair-filosofisch werk is 'La ville au loin' onder meer omwille van het doorwrocht talige karakter echter geen openbaring.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:05 uur

geplaatst: vandaag om 11:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.