menu

De Neoliberale Waanzin. Flexibel, Efficiënt en Gestoord - Paul Verhaeghe (2012)

Alternatieve titel: Paul Verbraekenlezing #7

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Psychologisch

50 pagina's
Eerste druk: VUB, Brussel (België)

Het boek bevat de tekst van de Paul Verbraekenlezing 2012, zoals gehouden op 17 maart 2012. Naar de mening van Paul Verhaeghe zijn mentale stoornissen morele stoornissen. Deze op Freud gebaseerde stelling zal vandaag niet onmiddellijk veel bijval vinden - genetica en neurobiologie domineren immers de menswetenschappen, met dank aan de farmacie. Dat er daarvan ongeveer niks hard gemaakt kan worden hindert nauwelijks. Een beredeneerd bewijs voor deze stelling is niet zo moeilijk. Moraal en ethiek hangen grotendeels, misschien zelfs volledig, af van de omgeving. Een andere cultuur impliceert andere normen en waarden en bijgevolg een andere (ab)normaliteit. Tot nader order is het enige overtuigende gemeenschappelijke kenmerk van psychiatrisch-psychologische afwijkingen de vaststelling dat de drager ervan niet past in de heersende sociale orde. Dit heeft vergaande implicaties. In deze redenering is elke maatschappij zowel gezond- als ziekmakend en is het de taak van ethici en politici om daartussen een positieve balans te installeren. Vandaag is onze omgeving door en door neoliberaal en dit al voldoende lange tijd om vormgevende effecten te hebben op onze identiteit, onze normen en waarden. Afgaand op de statistieken is de balans overduidelijk negatief: nooit waren er zo veel stoornissen als vandaag. Die stoornissen zijn bovendien anders dan pakweg dertig jaar geleden en ze worden ook anders behandeld. In vergelijking met de klassieke psychotherapie is de huidige aanpak niet veel meer dan een disciplinering (zit stil en let op!) die perfect aansluit bij de huidige angst voor de ander. Dat ook deze angst een gevolg is van het neoliberalisme heeft als effect dat collectief protest zeer moeilijk van de grond komt. Dat zo’n protest nodig is lijdt volgens Paul Verhaeghe geen twijfel.

zoeken in:
avatar van JJ_D
4,0
Paul Verhaeghe sprak deze redevoering uit in het kader van de Paul Verbraeken-lezing anno 2012. Kort nadien zou 'Identiteit' verschijnen, het boek waarin hij dezelfde ideeën meer uitvoerig uiteenzet. Het vertoog is virtuoos geschreven, uitstekend gedocumenteerd en logisch opgebouwd. Verder is de penvoering vinnig en expliciet moreel geladen, de stijl beknopt en steeds helder, het discours overwegend ernstig doch gekruid met humor. De resultante mag een bijzonder overtuigende kritiek heten op onze actuele maatschappelijke koers. Het is een holle frase, maar toch: iedereen zou dit boekje moeten lezen.

avatar van mjk87
Dat klinkt interessant, mede door je review.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:56 uur

geplaatst: vandaag om 16:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.