menu

De Avond Is Ongemak - Marieke Lucas Rijneveld (2018)

mijn stem
3,37 (19)
19 stemmen

Nederlands
Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: Atlas/Contact, Amsterdam (Nederland)

'De avond is ongemak' is het verhaal van een religieus boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Matthies komt op een dag niet meer terug van het schaatsen en laat zijn zusje Jas in totale verwarring achter. Door de ogen van de dertienjarige Jas zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. Onder leiding van Obbe ondernemen ze morbide experimenten met dieren en Hanna en Jas dromen hartstochtelijk van een Redder, een man als Boudewijn de Groot, een man die hen mee kan nemen naar de Overkant en hen in kan wijden in de geheimen van hun seksualiteit.

zoeken in:

avatar van thomzi50
Ach, wat een nonsens-nieuwtje weer. Sowieso: alsof het een kracht is als een boek duidelijk lijkt op een ander boek. (Wat in dit geval inderdaad zo is.)

5,0
Een prachtig boek waar eigenlijk alles aan klopt. Als je op je 26e dit als debuutroman kunt schrijven, belooft dit heel veel voor de toekomst (of misschien heeft ze het zich nu heel moeilijk gemaakt om dit nog te overtreffen). Dit is in ieder geval een boek dat iedereen zou moeten lezen en ik iedereen kan aanraden.

avatar van Lalage
3,5
Er wordt erg weinig gepraat. Des te rijker is de gedachtenwereld en de fantasie van Jas. De intiemste gedachten worden met de lezer gedeeld, met veel poep en seksueel getinte zaken. Dat geeft een ongemakkelijk gevoel en toch wil ik verder lezen.
Er zijn veel kleine, knappe observaties en de metaforen zijn erg raak.

De avond is ongemak – Marieke Lucas Rijneveld | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com


avatar van Abubakari
3,0
De overeenkomst met Lize Spit- Het Smelt ontgaat mij. Dat vond ik trouwens een te gek boek, de avond is ongemak pakte me niet. Misschien ook wel "alweer een gristelijke jeugd die beschreven wordt", al werd die deze keer wel op een tamelijke bizarre manier beschreven. Het verhaal had zijn mooie passages, maar op een gegeven moment begon ik het wat veel van hetzelfde te vinden. En ook al dat gedoe met poepgaatjes etecetera, ik was er op een gegeven moment wel een beetje klaar mee. De vergelijking met Jan Wolkers snap ik, maar toch, over vieze dingen schrijven zonder dat het vies is is een kunst die Wolkers beheerste en die Rijneveld voor mij niet beheerst.

avatar van Jason82
2,5
Een beklemmend verhaal vol mijmeringen, gedachtenspinsels en vreemde scènes binnen een door de dood van de oudste zoon en broer kapot gegaan gezin.

Een slecht boek is het zeker niet, het is knap wat de schrijfster bij mij realiseert; een gevoel van ongemak (jaja) en leegte. Het woordje desolaat is bij elke scène meer dan op zijn plaats.

Een goed geschreven boek dus, maar voor mij kwam het blijkbaar op het verkeerde moment (donkere dagen rond kerst en jaarwisseling), want ik vond het geen prettige leeservaring. Het ligt dus mogelijk meer aan mij dan aan het boek zelf.

4,0
Ongemak, zeker, op het grimmige af. Geen boek dat ontspannen weg leest. Maar het is ook juist dat ongemakkelijke gevoel dat maakt dat je doorleest, zoals Lalage terecht aangeeft.

Het boek geeft pijnlijk duidelijk aan dat het wegstoppen van twee van de grote zaken des levens, te weten de dood en seksualiteit, een dramatische uitwerking heeft op de ontwikkeling. Petje af hoe Rijneveld dit doet via het hoofd van Jas, waar hopeloos kinderlijke en volwassen gedachten over elkaar heen buitelen.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
geplaatst:
De Engelse vertaling 'The Discomfort of Evening' is genomineerd voor de International Booker Prize, waar de roman op de longlist staat.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:35 uur

geplaatst: vandaag om 09:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.