menu

De Avond Is Ongemak - Marieke Lucas Rijneveld (2018)

mijn stem
3,30 (46)
46 stemmen

Nederlands
Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: Atlas/Contact, Amsterdam (Nederland)

'De avond is ongemak' is het verhaal van een religieus boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Matthies komt op een dag niet meer terug van het schaatsen en laat zijn zusje Jas in totale verwarring achter. Door de ogen van de dertienjarige Jas zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. Onder leiding van Obbe ondernemen ze morbide experimenten met dieren en Hanna en Jas dromen hartstochtelijk van een Redder, een man als Boudewijn de Groot, een man die hen mee kan nemen naar de Overkant en hen in kan wijden in de geheimen van hun seksualiteit.

zoeken in:
avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
handsome_devil schreef:
Maar qua inhoud is toch niets meer uniek en alles al wel een keer eerder gedaan?


Zeer zeker waar


Ik zou weinig plezier uit het lezen meer halen als ik alleen maar zou kijken naar hoe dit soort verhaal al eerder verteld is.


Dit verhaal is zeer zeker niet al eerder verteld op deze manier


Op mij had deze roman een effect dat ik niet kan vergelijken met bovenstaande namen.


Vergelijken kan denk ik altijd, maar, zoals ik al aan eRCee aangaf heeft ze ondanks ik aan andere schrijvers moet denken, een authentieke stijl.


Denk dat het aan het vertelperspectief (vanuit Jas) ligt, maar ook aan hoe Rijneveld heel zijdelings dingen kan aankaarten die zich ongemerkt vastzetten in je hoofd. Ik vond het echt wel een knap en dapper romandebuut.


Ook dat zeer zeker. Maarrr zie mijn laatste zinnen, ik ben echt in gevecht geweest, ga ik voor het talent of voor mijn leesplezier.
Omdat het voor mij echt doorbijten was hier en daar is de waardering lager uitgepakt.

avatar van handsome_devil
4,0
Ja, ik begrijp de lage(re) scores ook heel goed, hoor. Of juist dit boek nou de International Booker had moeten winnen kun je ook over twisten, maar zonder dit gelezen te hebben dit boek afdoen als 'oude wijn in nieuwe zakken' vond ik wat te ver gaan.

avatar van Raskolnikov
3,5
eRCee schreef:
Klinkt vooral als oude wijn in nieuwe zakken. Maar misschien is het voor een internationaal publiek wel frisse thematiek, dat kan.

Wat ik nog wil aanvullen op de al gemaakte punten, en al een beetje beschreef in mijn review, is de blik van Jas op de wereld. Zij plaatst voor ons heel vanzelfsprekende zaken vaak totaal anders dan we gewend zijn, of beter gezegd; dan de norm is. Nonconformistisch zou je kunnen zeggen, maar dat impliceert een zekere rebellie die niet aan de orde is. Het is meer hoe je naar de wereld zou kijken los van conventies en hokjes; niet per se een bevrijdende ervaring, want het kan je ook een buitenbeentje maken. Ik weet weinig van Marieke Lucas Rijneveld af, maar kan me voorstellen dat hierin veel terug te zien is van zijn/haar persoonlijkheid. Hoewel genderidentiteit niet expliciet als thema aan bod komt, is het vastomlijnde denken in man/vrouw bij uitstek zo’n ‘hokje’ waar een persoonlijkheid als Jas voorbij zou kijken. Met alle worstelingen die daar dan mee gepaard gaan, want daar is de roman eerlijk en niet geïdealiseerd in. Daarmee is het een roman die mijn inziens echt bij deze tijd past, misschien wordt dat breder zo ervaren.

Psyche, snap je punt over het voorslepen in de tweede helft, dat had ik ook wel. Na lezing was ik dat echter al snel weer kwijt en is het een roman waar best nog een tijdje op te kauwen blijkt.

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
Raskolnikov schreef:

Psyche, snap je punt over het voorslepen in de tweede helft, dat had ik ook wel. Na lezing was ik dat echter al snel weer kwijt en is het een roman waar best nog een tijdje op te kauwen blijkt.


Ja, het ‘nare’ gevoel ebt wel weg. Wat jij schrijft over niet conformeren van ‘Jas’ snijdt hout, op geheel persoonlijke wijze.
Als je het interview hier Marieke Lucas Rijneveld leest vind ik het bijzonder knap dat MLR het gedeeltelijk autobiografische weet te vertalen naar fictie. In die zin dacht ik gelukkig is het slot verzonnen
Ja, met een tijdje kauwen stijgt toch wel de waardering wat ... maar of ik die 4* haal handsome_devil dat vind ik een te grote sprong ... ik denk aan je vraag in de videorecensie. Nu ik samen aan het herkauwen ben denk ik dat ik me wel teveel heb laten meeslepen door emotie.

Wat een rakker die MLR ...

avatar van mjk87
2,0
Tegenvaller. De mix van Wolkers (een compliment) en Siebelink (minder fijn) zie ik ook wel, dit boek doet heel Nederlands aan maar mist ook een beetje een eigen toon. En erger, er is geen enkele focus. Het boek begint als rouwverwerking, maar er komen ook allerlei andere zaken naar voren rond opgroeien en andere zaken die niet per se daarmee te maken hebben, zoals de MKZ-crisis. Alsof Rijneveld heel wat thema's uit haar eigen jeugd in dit boek wilde verwerken.

Het boek begint dus sterk maar begon steeds meer grip te verliezen, ook door kleine zaakjes zoals de hoofdpersoon die haar jas niet wil uitdoen (allicht symbolisch en veel wordt er niet mee gedaan, maar af en toe komt Rijneveld erop terug, wat vooral raar overkomt) en de hele bildung van de hoofdpersoon was eerder weer gemaakt om een plot vooruit te helpen en niet vortkomend uit de situaties. Weer zo'n typische hoofdpersoon met problemen die vooral vanuit haarzelf komen (en vanuit de auteur). Ik kan daar weinig mee. Net als dat hele slot. Of die incest (?) van de vader? Rijneveld benoemt het, maar laat je als lezer vooral achter in verwondering en je denkt: wat is dit? Was puur bij die rouwverwerking gebleven en had daar een strak personage om geschreven, dan was dit stuken beter geweest.

Betere delen zijn vooral het beschrijven van de bleuheid van de hoofdpersoon, die niks weet van seks en zulke dingen (vooral vanwege het streng-christelijke milieu waar ze uit komt) en langzaamaan op een kleine ontdekkingstocht geraakt. Dat soort momentjes doen wel heel geloofwaardig aan.

Opvallend zijn enkele anachronismes. Dit boek speelt volgens mij in 2000 en 2001 af, althans in 2001 was er de MKZ-crisis. Maar men betaalt al met de Euro en en konijn aan het begin van het boek is genoemd naar Dieuwertje Blok van het Sinterklaasjournaal, terwijl dat journaal pas vanaf 2002 bestaat en zijzelf pas eind 2001 bij het Sinterklaas-gebeuren op tv betrokken raakte. Ik vraag me vooral af of dit een slechte redactie is geweest, of bewust zo geschreven. Maar in dat geval versterkt het mijn idee dat Rijneveld dus heel veel uit haar eigen jeugd in dit boek wilde verwerken. 2,0*.

avatar van LuukRamaker
1,5
Hoe treurig het leven kan zijn, verteld door de ogen van een aanstaande puber met een hoop kinderlijke onwetendheid en een bijzonder referentiekader. Niet helemaal mijn ding, zo bleek. Alleen al die eindeloze hoeveelheid fantasierijke beelden en vergelijkingen kwam me binnen de kortste keren de strot uit. Negen van de tien metaforen leidt meer af dan het weet toe te voegen, waardoor de rake, tiende vergelijking niet eens meer in het oog springt. Waar de tijd eigenlijk al zo een beetje stil lijkt te staan zorgen de vele mijmeringen ervoor dat de vaart die er in het verhaal zit er meermaals onnodig uit wordt gehaald. Het betreft een inkijkje in een rouwverwerkingsproces − ik weet het − maar daarbinnen speelt zich mijns inziens te weinig interessants af. De aantrekkingskracht van het boek ontgaat me hierdoor simpelweg. Sommige boeken lees je snel uit omdat je je, al dan niet bewust, laat meeslepen. De Avond Is Ongemak doorlas ik steeds sneller om aan een volgend boek te kunnen beginnen.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:52 uur

geplaatst: vandaag om 09:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.