menu

The Night - Rodrigo Blanco Calderón (2016)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Spaans
Sociaal

336 pagina's
Eerste druk: Alfaguara, Santiago (Chili)

Caracas, 2010. De energiecrisis wordt door de revolutionaire regering als excuus gebruikt om stroomonderbrekingen af te kondigen die het hele land urenlang in duisternis hullen. In die donkere perioden lijkt Venezuela terug te vallen naar een primaire tijd. Twee vrienden, een gefrustreerde schrijver en een psychiater die regelmatig betrokken raakt bij het privéleven van zijn patiënten, zitten samen in het donker en praten over een reeks gruwelijke moorden die het afgelopen jaar zijn gepleegd op jonge vrouwen. Literatuur, muziek, dromen, politiek, liefde en angst vermengen zich in de hoofden van de twee mannen. Ze raken verstrikt in allerlei dilemma’s, maar langzaam beginnen ze een verband te leggen tussen de moorden en de bredere context van geweld en instabiliteit in het roerige heden en verleden van Venezuela.

zoeken in:

avatar van eRCee
3,5
Eén van de vreemdste boeken die ik dit jaar las, hoewel niet vreemder dan Cargo, De zwarte rug van de tijd en Over helden en graven. Toch een mooie top-4 voor Rodrigo Blanco Calderón in dit opzicht.

De titel van het boek verwijst hoofdzakelijk naar het gelijknamige (en intrigerende) nummer van Morphine. Ik kende het niet en wist ook tijdens het lezen niet dat Mark Sandman, de maker ervan, een echt figuur is. Waarschijnlijk geldt dat voor veel meer namen die passeren, en dat zijn er nogal wat. Eigenlijk kan je zeggen dat The night een roman is zonder verhaal. Je rolt van het ene personage naar het andere, het is vaak onduidelijk welke verteller er aan het woord is, maar er is wel een samenhang. Dat zit hem in de centrale karakters en in de thema's, waaronder de vraag waarom mannen vrouwen vermoorden. Uiteindelijk introduceert de schrijver het beeld van het boek als een spel Tetris: telkens wanneer dingen op hun plek lijken te vallen, verschijnen weer nieuwe patronen. De navorsende psychiater Miguel Ardiles blijft maar bezig met ontraadselen.

The night valt te categoriseren als een labyrintische roman. Je moet vooral niet alles willen begrijpen of bijpersonages terug gaan zoeken. De lezer uit Latijns-Amerika zal er vermoedelijk meer uithalen dan een Hollander of Vlaming. Dat is allemaal niet erg. Rodrigo Blanco Calderón wil juist dat je een beetje verdwaalt, dat is de leeservaring. Binnen dit subgenre is het geen moeilijk leesbaar boek en schotelt het een paar bijzondere verhalen en personages voor (waaronder de schrijver van palindromen Darío Lancini).

avatar van handsome_devil
eRCee schreef:


De titel van het boek verwijst hoofdzakelijk naar het gelijknamige (en intrigerende) nummer van Morphine. Ik kende het niet en wist ook tijdens het lezen niet dat Mark Sandman, de maker ervan, een echt figuur is.


Nu wil ik dit ook lezen!

avatar van eRCee
3,5
Het boek legt ook een verband tussen Sandman en Charon.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:06 uur

geplaatst: vandaag om 20:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.