menu

Le Otto Montagne - Paolo Cognetti (2016)

Alternatieve titel: De Acht Bergen

mijn stem
3,84 (112)
112 stemmen

Italiaans
Psychologisch

224 pagina's
Eerste druk: Einaudi, Milaan (Italië)

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus, en gefrustreerd door zijn baan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer er tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

zoeken in:
avatar van Robsessie
3,5
Haha, die verdomde lariks. Heb je ook nog een wordcount voor 'alm' of 'alm-soortige' woorden?

avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
Moest gelijk aan Monty Python denken: The Larch
https://youtu.be/mBcTXBhYzfM

4,0
Dit boek grijpt je of doet dat niet. Maar ik ben het deze keer eens met de verleners van de (Strega) prijs. De waarde van dit boek is aanzienlijk. En die zit in de uitdieping van het beperkt aantal hoofdpersonen met hun (wel zeer specifieke) achtergrond en drijfredenen. En hoe ver zij afstaan van mijn eigen achtergrond en gemaakte keuzes, ik leefde echt met hen mee en dat is knap als een auteur dat voor elkaar krijgt. Want hij gebruikt eenvoudige middelen, niet te moeilijke taal, en soms wat te lange (natuur)beschrijvingen. Ik vond het boek lang genoeg en contradictair had ik toch meer willen weten. Zoals bijvoorbeeld hoe het Bruno nou echt verging tijdens zijn schoolperiode bij de ouders van Pietro... En dat is tegelijk de waarde van de beperking die de auteur zich ook oplegt.

avatar van mjk87
3,5
Zeer aangenaam leesvoer, maar niet meer dan dat. Dit voelt meer als een lang kortverhaal dan een roman en mist ook impact. Het is het allemaal net niet wat betreft inhoud, uitwerking personages en daarmee betrokkenheid voor mij. Losse momenten zijn veel beter. De sfeer van de hoge bergen wordt zeer goed getroffen - je waant je als lezer echt in de Italiaanse Alpen. Ook de opzet verder is prima, maar dit boek mist gewoon een pagina of 300. Maar goed, ik heb me er wel prima mee vermaakt. Alleen zonder enige indruk achterlatend. 3,5*

2,5
Net als misterfool en nog anderen hier had ook ik veel meer verwacht van dit boek. Ook ik miste intensiteit, diepgang, focus en een volgehouden spanningsboog. Het kwam mij vaak oppervlakkig en gewoon niet interessant genoeg over, soms zelfs op het banale af. Het verhaal en de stijl vielen voor mij haast in het niets tegen de werkelijke grootsheid van de natuur...

5,0
Geweldig boek. Beschrijft precies de sfeer tussen echt vrienden zoals ik het zelf ook herken. Geen woord te veel nodig om elkaar te begrijpen en waarderen.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:58 uur

geplaatst: vandaag om 12:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.