menu

Der Trafikant - Robert Seethaler (2012)

Alternatieve titel: De Weense Sigarenboer

mijn stem
3,80 (10)
10 stemmen

Duits
Sociaal

256 pagina's
Eerste druk: Kein & Aber, Zürich (Zwitserland)

De zeventienjarige Franz verruilt de idyllische schoonheid van het Oostenrijkse merendistrict voor de drukte van Wenen. Zijn heimwee verdwijnt snel in de hectiek van de stad. Franz is in opleiding bij de oudere sigarenverkoper Otto Trsnyek; hij zal de inwoners van Wenen snel gaan voorzien van kranten en rookwaren. Een van zijn vaste klanten is professor Freud, die niet alleen regelmatig langskomt voor sigaren, maar ook kwistig is met adviezen voor het liefdesleven van de jonge Franz. Het is 1937. Het zal nog maar een paar maanden duren voor de annexatie van Oostenrijk door Duitsland zal plaatsvinden, waardoor de levens van de jonge tabaksverkoper, Otto en professor Freud onherroepelijk zullen veranderen.

zoeken in:avatar van Donkerwoud
4,5
Mijn recensie voor Literair Nederland zit nog in de pijplijn, maar dit boek maakt alle verwachtingen waar. Echt heel mooi...!

avatar van eRCee
Waarom krijg jij dan weer dit en mag ik alle Nederlandse meuk doorploeteren?

avatar van Donkerwoud
4,5
Hahahaha

Ik was wel blij verrast.


avatar van Theunis
3,5
Wenen, eind jaren 30. Er broeit iets. De allesvernietigende macht van Nazi Duitsland werpt zijn donkere schaduw over de stad en de jonge Franz is in deze angstige, overspannen situatie op zoek naar zichzelf en de liefde. Dit is de context waarin Seethaler manoeuvreert en waarin hij af en toe excelleert.

Zoals op de laatste tien bladzijden. Daar lijkt zijn stijl pas werkelijk tot wasdom te komen. In het grootste deel van het boek is het onevenwichtig, is het bij vlagen tenenkrommend. Zo voelt Franz na drie weken nog altijd de afdrukken van de kleine handen van Anezka "op zijn achterste gloeien" en "bij het opnemen van de druppels die de teckel van Kommerzialrat Ruskovetz had verloren (ziet hij) heel duidelijk eerst de contouren van de welving van haar bovenlip uit de houtnerven van de vloer (oprijzen)". Iets te veel van het goede, wat mij betreft.

Een leuk idee was het contact van Franz met de oude Freud. Naar mijn idee had dat beter uitgewerkt kunnen worden. Wat wel goed naar voren kwam was de vanzelfsprekende alledaagsheid bij de opkomst van het nazisme en de achteloosheid waarop er door de bevolking mee om wordt gegaan.

"Hier en daar stond een politieagent met zijn armen op de rug naar de drukte te kijken. Een schooljongetje in korte broek kraaide 'Sieg Heil!' en liet zich met gestrekte armen en benen ruggelings in het gras vallen. Over de Ringstraße bruiste het vrijdagmiddagverkeer."

Alsof het leven gewoon maar door gaat, zich niets aantrekkend van het onmenselijke drama dat op de loer ligt en al als een allesverterende virus roekeloos om zich heen grijpt.

Al met al kon het boek, ook al waren er mooie gedeeltes bij, niet geheel aan zijn verwachtingen voldoen. Ik blijf het idee houden dat er meer in zat en nergens werd ik verrast of wist het me echt van de spreekwoordelijke sokken te blazen.

avatar van Lalage
3,5
Net als in 'Een heel leven' vertelt Robert Seethaler een klein verhaal over een gewone man, die beïnvloed wordt door de ontwikkelingen van zijn tijd. De gesprekken van Franz met Freud zijn prachtig beschreven.

De Weense sigarenboer – Robert Seethaler | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van -JB-
3,5
geplaatst:
De Weense Sigarenboer is een vermakelijke comming of age roman, die speelt vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Het boek speelt vanuit het perspectief van de 17-jarige Franz, die weg van zijn vertrouwde omgeving moet zien te overleven als knecht in een tabakwinkel. In Wenen zoekt hij nieuwe zekerheden en krijgt hij adviezen van de vaste klant Sigmund Freud. Als Oostenrijk zich voorbereidt op de Annschluss en joden het steeds moeilijker krijgen in Wenen, wordt Franz in korte tijd volwassen.
Het boek biedt een mooi verhaal over een jonge die zijn eigen weg leert vinden en langzaam al zijn zekerheden verliest, maar is ook snel weer vergeten.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:57 uur

geplaatst: vandaag om 22:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.