menu

De Heilige Rita - Tommy Wieringa (2017)

mijn stem
3,83 (62)
62 stemmen

Nederlands
Psychologisch

304 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid. Het verzet bestaat uit het beschimpen van de Chinezen en de aanschaf van meer bewakingscamera’s. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.

zoeken in:

4,5
De heilige Rita is de schutspatroon voor hopeloze gevallen. Echter zijn Paul Krüzen en zijn vriend Herwiges Geerdink zulke losers? Niet in financieel opzicht: Paul verdient volop geld aan curios(i)a en Herwiges leeft van oud geld. Samen gaan ze op vakantie naar landen in het Verre Oosten, waar Paul bordelen bezoekt en de a-seksuele Herwiges meegaat voor de gezelligheid. Waarom dan toch hopeloos? Beiden zitten muurvast in Mariënveen, Paul verzorgt zijn oude, ziekelijke vader. Met zijn moeder is alle contact verbroken, ook al hunkert Paul 40 jaar later nog steeds naar haar. Prachtig boek van Wieringa.

avatar van liv2
*****

NRC recensie


Recensie De Groene Amsterdammer:

KLIK

avatar van Abubakari
4,0
De voorstelling Oestersex van theatergroep Het Volk, daar moest ik tijdens het lezen van dit boek soms aan denken. Dat was een voorstelling met als thema het mannelijk onvermogen. En in dit boek gaat het ook veel over het mannelijk onvermogen. Eenzame in de steek gelaten mannen, blind voor het onheil wat boven hun hoofd hangt, niet in staat de liefde te omarmen en vast te houden.
Paul, zijn vader verzorgend met zijn verwaarloosde wondje aan zijn been. Verlaten, allebei.

Chinezen lachen stilletjes, Russen roven rücksichtslos en de mannen uit het Oosten zijn eigenlijk allemaal een beetje trieste types. Of ze nu een rijke semi criminele patjepeeër zijn of een eenzame kleingrutter of een patatboer met een Chinese vrouw waar hij niet van houdt maar wel mist als ze er niet is of een bordeelbezoeker die in zijn onhandigheid vooral verliefd is geweest op hoeren.

Geen verhaal om vrolijk van te worden, al heeft het ook wel weer iets tragikomisch. Ik vond het weer een goed boek van Tommy Wieringa. Zeer van genoten.

avatar van mjk87
3,5
De twee andere romans van Wieringa die ik las toonden twee kanten van hem: de verteller en de schrijver. Hoewel beide met 4* beloond zie ik liever de verteller Wieiringa in het onbekommerde plezierige Joe Speedboot dan de schrijver Wieringa. In deze Heilige Rita toont Wieringa beide kanten. Het is een goed boek, maar ook een beetje vlees noch vis, aan alles merkte ik: ik mis iets.

Het kan door de recensies komen waarin kreten als 'Grote Twentse Roman' werden geroepen. En dat is het zeker niet. Het is een vrij kleine roman, in omvang en inhoud, die op moment veel sterke sfeer brengt over een krimpregio, maar dat blijft te veel hangen op de achtergrond. Het is niet meer dan wat decor in plaats van dat dat de hoofdpersoon is, anders dan andere boeken (goede en slechte) waarin de omgeving echt een rol speelt. Ik denk ook wel wat Wieringa dat wilde maar hij toch kiest voor een vrij korte roman. Jammer. Want veel losse elementen zijn erg goed, vooral als de verteller in Wieringa naar boven komt. In een enorm soepele stijl ook neergezet, zowel mooi alsook lekker leesbaar. Soms wel iets te veel metaforen waarvan een enkele eigenlijk ook gewoonweg nergens op sloeg. Ik had daar een mooi voorbeeld maar kan hem zo snel niet meer vinden. 3,5*

avatar van Theunis
3,5
Mooi boek van Tommy Wieringa. Ooit, lang geleden, in 2011, las ik Joe Speedboot. Ik las zelden destijds. Ik moest het lezen nog ontdekken. Joe Speedboot sleepte me de boeken in. Het begin van het einde.

Vele leeskilometers verder lees ik mijn tweede Wieringa. Een prettig weerzien. Vooral in het eerste gedeelte van het boek werd ik gegrepen door de prachtige schrijfstijl. Treffende beeldspraak. Krachtige, rauwe woorden, hard als de dood gevolgd door de meest tedere metaforen, lief en zacht soms, maar altijd raak.

Soms echter merk ik dat de stijl te veel de boventoon gaat voeren. Dat het belangrijker wordt dan het verhaal over de eenzame, aan de grens met Duitsland wonende Paul Krüzen. Dan lijkt het alsof de hoofdpersoon van je wordt verwijderd terwijl het tegenovergestelde me de bedoeling lijkt. Op het einde lijkt Wieringa die stijl weer iets los te laten om het verhaal weer de ruimte te geven.

Het was niet storend genoeg om mijn plezier in het boek volledig te bederven. Daarvoor schrijft Wieringa gewoon te goed.

avatar van Pecore
5,0
Fantastische roman. Wonderschoon opgeschreven. Elke zin is raak en er staat geen woord teveel in.

De eerste helft van het boek gebruikt Wieringa om een dorpje in de Nederlandse periferie tot leven te brengen. En dat gebeurt op overtuigende wijze. Tragikomische sfeerscheppingen van het leven in de marge. Al lezend had ik de stem van Marcel van Roosmalen in gedachte. Deze combinatie toverde een bijna permanente glimlach op mijn gezicht.

Na zo'n 150 pagina's komt het verhaal rond Paul Krüzen, de hoofdpersoon, in een stroomversnelling. De sfeer wordt beklemmender, triester. De glimlach maakt plaats voor ontroering en uiteindelijk word je een beetje beduusd achtergelaten.

avatar van liv2
Winnaar bookspot lezersprijs 2018

avatar van liv2
En winnaar van de bookspot 2018 zelf. Een duo-tje dus.....

4,5
Nog eens een streekroman, een genre waarvan men dacht dat het dood was? Maar nee, dit keer krijgen we niet “het leven zoals het is” in een landelijk gebied met eenvoudige landlieden die de eigenaardigheden en gebruiken van hun streek zo treffend uitbeelden. De drama’s die zich in dit boek ontvouwen zijn universeel: het gaat over leven en dood, over god en geld, misdaad en opoffering, liefde en eenzaamheid… En inderdaad ook over de Heilige Rita. De stijl van Wieringa is tegelijk simpel en geraffineerd, met beschrijvingen die mens en streek treffend weergeven, Een groot boek!

avatar van Ken Adams
3,0
Theunis schreef:
Mooi boek van Tommy Wieringa. Ooit, lang geleden, in 2011, las ik Joe Speedboot. Ik las zelden destijds. Ik moest het lezen nog ontdekken. Joe Speedboot sleepte me de boeken in. Het begin van het einde.

Vele leeskilometers verder lees ik mijn tweede Wieringa. Een prettig weerzien. Vooral in het eerste gedeelte van het boek werd ik gegrepen door de prachtige schrijfstijl. Treffende beeldspraak. Krachtige, rauwe woorden, hard als de dood gevolgd door de meest tedere metaforen, lief en zacht soms, maar altijd raak.
.

Ik heb beide boeken rond dezelfde tijd gelezen als jij, maar ben aanzienlijk minder gegrepen. Joe Speedboot heb ik destijds tijdens een vakantie doorgeworstelt omdat ik het lezen weer een kans wilde geven. Zonder succes: na de vakantie heb ik de boeken weer links laten liggen.

Eind vorig jaar dit boek als onderdeel van mijn kerstpakket ontvangen. Wederom vol goede moed begonnen en het uitgelezen. Het boek is nergens echt vervelend, maar kon me zelden boeien.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:46 uur

geplaatst: vandaag om 19:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.