menu

Kolkhida - Konstantin Paustovskij (1934)

Alternatieve titels: Kolchis: Het Land der Nieuwe Argonauten | Колхида

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Sociaal

157 pagina's
Eerste druk: Staatsuitgeverij voor Jeugdliteratuur, Moskou (Sovjet-Unie)

Kolchis was in de oudheid de naam voor het gebied aan de oostkust van de Zwarte Zee. Het is ook de landstreek, waar Jason en zijn Argonauten volgens de Griekse mythologie het Gulden Vlies probeerden te bemachtigen. Dat verhaal wordt in romanvorm naar de Sovjet-Unie van de dertiger jaren vertaald, waarmee de schrijver in feite tegemoet komt aan de politieke verlangens van zijn tijd. Moerassen staan symbool voor het oude Rusland, van voor de revolutie. De aanpassingen van het landschap aan de wensen van de gemeenschap en de bij die aanpassingen behorende drainage van moerassen, het hoofdthema hier, wordt gezien als modernisering en vooruitgang. Deze 'wedergeboorte' maakt een culturele verandering mogelijk, zoals de vestiging van een socialistische staat. De heroïsche arbeiders aan deze werkzaamheden worden beschouwd als de nieuwe Argonauten. Het creëren van nieuw land, nieuwe werelden ligt daarbij in het verlengde van mythologische vertellingen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
De twaalfjarige Karel van het Reve (1921-1999) was op zijn leeftijd al zo enthousiast over de kwaliteiten van het werk van Paustovskij, dat hij dit boek samen met zijn vader uit het Duits ("Die Kolchis") vertaalde naar het Nederlands.
Eerder verzorgde hij op die wijze ook al de vertaling uit het Duits van Kara-Bugaz - Konstantin Paustovskij (1932)

'Kolchis: Het Land der Nieuwe Argonauten' werd in een editie van 199 pagina's uitgebracht door de Amsterdamse uitgeverijen Nieuwe Cultuur (1937) en Pegasus (1938).
In die versie is tevens opgenomen: 'Haar grootste overwinning : het leven en strijden van Tadshikan Sjadiewa' door W. Gerassimowa, een Russisch schrijfster en literair criticus.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:21 uur

geplaatst: vandaag om 05:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.