menu

Mother Land - Paul Theroux (2017)

Alternatieve titel: Moederland

mijn stem
3,00 (3)
3 stemmen

Engels
Psychologisch

509 pagina's
Eerste druk: Houghton Mifflin Harcourt, Boston (Verenigde Staten)

Paul Theroux' geboortegrond Cape Cod en een ongelukkig gezin met zeven kinderen dat heel erg lijkt op het gezin waarin hij opgroeide vormen het decor van zijn nieuwe roman 'Moederland'. Theroux richt zijn waarnemersogen en -oren op een Tolstojaanse familie waarin moeder de scepter zwaait. Voor de buitenwereld is ze het toonbeeld van vroomheid, nijverheid en vlijt. Voor haar echtgenoot en zeven kinderen is ze de egoïstische, kleinzielige alleenheerser over Moederland, de koningin die regeert met een succesvol verdeel-en-heersbeleid. Terwijl de jaren voorbij sjokken, en moeder tot ieders verbijstering de honderd nadert, proberen de kinderen zich met wisselend succes aan haar wurggreep te ontworstelen. 'Moederland' is een scherp portret van het narcisme van een ouder - en hoe dit een gezin te gronde dreigt te richten.

zoeken in:
2,0
’t Is dat Paul Theroux een uitstekend schrijver is, ‘is dat ik meeste in het Nederlands vertaalde boeken van hem (plus nog een paar niet vertaalde boeken) in mijn bezit heb, daarom bleef ik doorlezen in Moederland. Het is vlot geschreven, leest gemakkelijk, maar om in een negatieve familiegeschiedenis van iemand anders te duiken, daar had ik niet veel zin in. Voor Theroux maakte ik dus een uitzondering. Dit boek gaat over zijn familie, hier onder de familienaam Justus. Het is een tirade tegen moeder en tegen zijn broers en zussen door Jay Justus, schrijver van beroep, tenminste de eerste 200 bladzijden. De overeenkomsten tussen de families Theroux en Justus zijn navenant. Moeder regeert de familie met straffe hand. Ook de intellectuelen, Jay (Paul ) en zijn broer Floyd (Alexander) kunnen niet tegen hun moeder op. Aan het eind van deel 1 komen Jay’s 2 Engelse zonen Justin en Harry (Marcel en Louis) Jay opzoeken. Terecht stelt Justin de vraag : waarom kan het jou, op jouw leeftijd, nog iets schelen wat je moeder vindt?. In deel 2 maakt Jay kennis met zijn 40 jaar daarvoor ter adoptie afgestane zoon. Ondertussen gaat moeder onverdroten door. Ze past de verdeel en heerspolitiek perfect toe, dit tot frustratie van Jay die samen met Floyd bij haar inbreekt. Deel 3 eindigt met de zin: in dit alles was moeder mijn muze. In deel 4 heeft Jay eindelijk leren relativeren. Hij verbaast zich er over dat de volgende generatie Justussen tijdens het 100 jarige verjaardagsfeest van hun oma geen ruzie maken, maar gezellig met elkaar zitten te keuvelen. Het boek eindigt met de begrafenis van moeder. De reisboeken van Theroux hebben mijn voorkeur. Vond dit een narrig boek.


4,0
Eerder schreef Theroux, al dan niet verkapt, al over zichzelf. Vooral De Geschiedenis van een Vriendschap was een indrukwekkend boek, dit boek haalt dat niveau niet maar is wederom bijzonder interessant. De directe (en grove) benadering in de omschrijving van de moeder, maar ook broers en zussen, is zeker in het begin opzienbarend. 'Justus' (Theroux zelf natuurlijk) windt er geen doekjes om. Het boek is voor een groot deel gebaseerd op zijn eigen leven (las ergens een 'afrekening') maar er loopt zeker ook fictie doorheen; er wordt hier leuk mee gespeeld en onbewust probeer je als lezer (ik althans) te bedenken wat echt en fictie is.

Er komt op een gegeven moment best wat herhaling in, we weten dan wel hoe Justus over zijn moeder denkt, en je vraagt je af waarom hij steeds weer z'n familie opzoekt gezien hoe hij over hen denkt (en andersom). De pakkende schrijfstijl, de karakterontwikkelingen en ook het voyeuristische inkijkje in de menselijke psyche zorgen ervoor dat je tot de laatste pagina geintrigeerd blijft lezen, al is het maar om erachter te komen hoe oud moeder / loeder wordt..

Gast
geplaatst: vandaag om 23:23 uur

geplaatst: vandaag om 23:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.