menu

The Heart's Invisible Furies - John Boyne (2017)

Alternatieve titel: Wat het Hart Verwoest

mijn stem
4,00 (7)
7 stemmen

Engels
Sociaal

608 pagina's
Eerste druk: Doubleday, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Ierland, 1945. Cyril wordt geboren als bastaardzoon van een verstoten tienermeisje. Het welgestelde echtpaar Avery adopteert hem, maar Cyril vraagt zich vaak af waarom, want zijn adoptieouders laten geen gelegenheid onbenut om hem op het hart te drukken dat hij geen echte Avery is. Hij voelt zich ook geen Avery, en hij voelt zich ook niet thuis in het katholieke naoorlogse Ierland. Pas als hij de flamboyante charmeur Julian Woodbead ontmoet, is de eerste stap naar de zoektocht van zijn identiteit gezet – een zoektocht die hem tot in Amsterdam en New York voert, in een poging het geluk en de liefde te vinden.

zoeken in:
avatar van Lalage
3,0
Op de eerste bladzijdes begrijp ik al waarom deze schrijver zo populair is. Hij weet me meteen mee te slepen in het verhaal.

Het boek staat vol met toevallige ontmoetingen en andere ongeloofwaardige details. Ik begin met een kleine irritatie: dit geloof je toch zelf niet, maar concludeer dat John Boyne hiermee heus niet als doel had om een realistisch verhaal te vertellen. Maar als zelfs ik een wending kan voorspellen (waar ik meestal niet zo goed in ben), vind ik het wel jammer.

The heart’s invisible furies – John Boyne | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van Bassievrucht
3,5
John Boyne schrijft in deze lijvige roman over het leven van een homoseksuele man en de daarbij horende uitdagingen in (voornamelijk) het Ierland vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot en met nu.
Ook onderwerpen als ongewenste zwangerschap, adoptie, aids en kindprostitutie komen voorbij.
Zware kost, maar Boyne hanteert een lichtvoetige insteek, met vlotte scenes en dialogen, kleurrijke karakters en veel droge, tongue in cheek humor.
De roman zit, hoewel soms voorspelbaar, knap in elkaar, ook omdat de verschillende tijdsbeelden - en de daarbij horende standpunten van de politiek/kerkelijk/maatschappij - erin verweven zijn.
Het sterkste punt is echter de aanstekelijke verteldrift van John Boyne, die ook met The Heart's Invisible Furies weer bewijst dat hij een geboren verhalenverteller is.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:48 uur

geplaatst: vandaag om 05:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.