menu

Cinco Esquinas - Mario Vargas Llosa (2016)

Alternatieve titel: Voor Uw Liefde

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Spaans
Sociaal

304 pagina's
Eerste druk: Alfaguara, Madrid (Spanje)

Enrique Cárdenas, een rijke zakenman, wordt door de befaamde redacteur van een boulevardblad ­af­geperst. Als hij diens eisen niet inwilligt worden er foto’s gepubliceerd van Cárdenas die zich tijdens een orgie verlustigt aan prostituees en drugs. Dit schandaal zou zijn ondergang betekenen. Cárdenas’ situatie wordt nog nijpender als hij wordt beschuldigd van een moord die gepleegd werd in Cinco Esquinas, een van de armste wijken van Lima. In heel Peru is er slechts een vrouw die de echte dader kan vinden: een cynische journaliste met twijfelachtige moraal, die haar carrière heeft gewijd aan het verwoesten van de reputaties van de tegenstanders van Fujimori’s regering. Nu krijgt ze de kans om haar vak eer aan te doen door de waarheid aan het licht te brengen.

zoeken in:
avatar van manonvandebron
4,5
De recente geschiedenis van Peru had er heel anders uit kunnen zien als Mario Vargas Llosa in 1990 de presidentsverkiezingen gewonnen had. Hij leidde na de eerste ronde, maar verloor de tweede ronde van Alberto Fujimori. Deze ontpopte zich tot een rechtse tiran die verantwoordelijk was voor liquidaties en gedwongen sterilisaties. In deze roman rekent de auteur af met z’n voormalige verkiezingsrivaal. De naam Fujimori komt erin voor, maar er wordt slechts over hem gesproken. Z’n rechterhand Vladimiro Lenin Montesinos, hoofd van de veiligheidsdienst, wordt niet bij naam genoemd, maar treedt op onder z’n bijnaam Doctor. Hij was doctor in de rechten, maar had ook een verleden als militair en - ondanks z’n voornamen - als spion voor de C.I.A.

Cinco Esquinas (“Vijf Straathoeken”) is een onveilige wijk in Lima, die zich rond een centrale vijfsprong situeert. Tussen deze wijk en de welvarender districten van het hoofdstedelijk gewest gaapt een sociale kloof. In de jaren ‘90 waren er aanslagen en ontvoeringen door links-extremistische groeperingen, waarvan de bekendste het maoïstische Lichtend Pad. In heel Peru gold een avondklok of toque de queda, zoals te lezen valt op de krantenkop op de voorpagina.

Ondanks het politieke thema is het ook een lichtvoetig boek, met de frivoliteit van een lesbische affaire en het sensationele van riooljournalistiek. Zakenman Quique worstelt met het dilemma tussen een schandaal en chantage. Roddeljournaliste La Retaquita (“Het Propje”) lijkt aan de foute kant te staan, maar dwingt toch sympathie af met haar kranige optreden. Er is ook aandacht voor Peruviaanse streekgerechten. Hoofdstuk 20 springt bruusk heen en weer tussen verschillende verhaallijnen. Laat de belachelijke Nederlandse titel je er vooral niet van weerhouden dit te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:57 uur

geplaatst: vandaag om 13:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.