menu

Allan Dwan: The Last Pioneer - Peter Bogdanovich (1971)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Biografie

200 pagina's
Eerste druk: Praeger, Santa Barbara (Verenigde Staten)

In meer dan 50 jaar films maken heeft Allan Dwan met grootheden als D.W. Griffith, Douglas Fairbanks en Shirley Temple gewerkt, wordt hij beschouwd als de ontdekker van Ida Lupino en heeft hij klassiekers zoals 'Sands of Iwo Jima' geregisseerd. Peter Bogdanovich, zelf een gerespecteerd regisseur van films zoals 'The Last Picture Show' en 'Mask', interviewt Dwan over zijn werk en zijn leven in Hollywood.

zoeken in:
avatar van metalfist
4,0
Zo af en toe kun je op een rommelmarkt toch wel een mooie slag slaan. Ik moet zeggen dat de naam Allan Dwan me op zich vrij weinig zei, maar een boek aan de hand van Peter Bogdanovich? Dat kan ik niet laten liggen. Wat opzoekwerk later bleek dat ik Sands of Iwo Jima, een combinatie tussen de regisseur en John Wayne, nog ongezien heb liggen maar hetgeen me vooral aansprak was het feit dat hij begon in 1911 en op pensioen ging in 1961. Hij heeft dus de volledige evolutie van cinema meegemaakt en dat kan wel eens heel interessant worden.

Het eindresultaat is dat dan ook. Het boek start met een introductie die fungeert als een soort van schets wie Allan Dwan nu eigenlijk is. Daarna volgt gewoon één lang interview tussen hem en Peter Bogdanovich en daaruit blijkt de klasse van beide heren. Bogdanovich, zelf één van mijn favoriete regisseurs, weet waar hij het over heeft en het wederzijdse respect straalt van het interview af. Doordat dit één groot interview is, weliswaar één dat gespreid werd over een periode van ettelijke dagen, is er een zekere structuur ingebracht door dit onder te verdelen naargelang het oeuvre van Dwan. Niet alles van de man komt aan bod, hij heeft erg veel gemaakt en zijn sommige films verloren gegaan, maar de belangrijke aspecten komen allemaal aan bod en een duidelijker beeld van een regisseur ga je niet vinden. Bogdanovich pikt hier en daar bovendien in op een aantal opmerkingen van Dwan en daardoor oogt dit als een erg vlot over en weer gesprek tussen twee mensen die hun vak verstaan.

Interessant vooral om een aantal standpunten van Dwan te horen. Je zou verwachten dat hij de nieuwe technologieën zou omarmen, maar hij geeft vaak aan dat hij silent films eigenlijk de grootste kunstvorm vind. Hoewel het natuurlijk een periode is geweest waarin alles nog kon worden uitgevonden en dat je met weinig budget veel klaar kon spelen, is het toch een standpunt waar het niet mee eens ben. Dat neemt niet weg dat het gewoon enorm interessant is om zo'n man te horen vertellen hoe hij af en toe eens ging spieken bij bijvoorbeeld D.W. Griffith (nog zo'n klepper van de oude cinema) hoe die iets aanpakte. Het was (hij overleed 10 jaar na het verschijnen van dit boek) dan ook iemand die echt alle projecten aanpakte die hem werden aangeboden omdat hij zo graag films maakte. Niet voor het geld, niet voor de roem, gewoon voor het plezier dat hij er aan beleefde.

Is dat dan ook de reden waarom hij ondertussen wat in de vergetelheid is geraakt? Omdat hij zoveel heeft gemaakt dat het lastig is om de echt goeie films te filteren? Ik weet het niet, maar de gemakkelijkheid om aan zijn oeuvre te geraken helpt natuurlijk ook niet. Ik ben in ieder geval blij dat ik zijn naam heb leren kennen en volgens mij is dat dan ook de enige bedoeling van Bogdanovich geweest. Toch één van de komende dagen Sands of Iwo Jima eens opzetten.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 05:00 uur

geplaatst: vandaag om 05:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.