menu

Leaves from a Russian Diary - Pitirim A. Sorokin (1924)

Alternatieve titels: Bladen uit een Dagboek: Rusland 1917-1922 | Leaves from a Russian Diary and Thirty Years After | Privé-Domein Nr. 156

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Autobiografisch / Historisch

310 pagina's
Eerste druk: E.P. Dutton & Co., New York (Verenigde Staten)

Dat de machtsovername door de bolsjeviki het gezicht van onze eigen tijd ingrijpend heeft bepaald, zal niemand ontkennen. In Bladen uit een dagboek, Rusland 1917-1922 komen de Russische revolutie en de eerste chaotische jaren van de aan alle kanten belaagde jonge Sovjetstaat opnieuw en op overtuigende wijze tot leven. De socioloog Pitirim Sorokin (1889-1968) maakte de Revolutie van nabij en zeer bewust mee. Hij was korte tijd lid van de regering-Kerenski, was van 1919 tot 1922 hoogleraar te Petrograd en emigreerde in 1923 naar de VS waar hij opnieuw hoogleraar werd, eerst aan de universiteit van Minnesota, later aan die van Harvard. Sorokins dagboek is een helder en vooral buitengewoon spannend ooggetuigenverslag. Hij had een scherp oog voor wat de oorlogshandelingen voor het individu betekenden en wist die in schilderachtige termen te beschrijven. Daarnaast wist hij ook de grote maatschappelijke omwentelingen te schetsen en te interpreteren. Hij is heel beslist in zijn afwijzing van de bloeddorstigheid en tirannie van de Revolutie maar anderzijds is hij niet blind voor de verdiensten die de Revolutie desondanks bezat. Zijn boek bevat dan ook gedachten en meningen die voor tegenstanders en voorstanders van het bolsjevisme even ongemakkelijk zijn.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
4,5
Zeer verrast door dit egodocument uit de prive-domein serie van de hand van Sorokin die de verschrikkingen van de Russische Revolutie aan den lijve heeft ondervonden. Na het lezen van dit werk kan je als lezer al snel bondig de conclusie trekken: er is bar weinig glorieus en positief aan de Russische Revolutie geweest. De beschrijvingen van de dramatische gebeurtenissen die Sorokin met de Kerenski regering ondergaat zijn benauwend. Je voelt de dreigende spanning van het naderend onheil dat de bolsjeviki bij een wrede machtovername zullen brengen. Het is ontroerend om te lezen hoe Sorokin nog probeert om met de beste intenties het democratieproces van de ondergang te redden van demagogen zoals Lenin en Trotski. Jammer genoeg, allemaal tevergeefs.

Sorokin is in 1968 overleden en heeft dus voor zijn eigen geruststelling niet meer meegemaakt dat het communisme op den duur in Rusland niet levensvatbaar meer was en de Sovjetunie in 1991 zou imploderen.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:34 uur

geplaatst: vandaag om 06:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.