menu

La Fille de La Casbah - Leïla Marouane (1996)

Alternatieve titel: Meisje uit de Kasba

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Frans
Sociaal

201 pagina's
Eerste druk: Editions Juliard, Parijs (Frankrijk)

Hadda heeft mintgroene ogen en een wespentaille en ze is veel te mager om in de smaak te vallen bij de moeders in de hammam. De jonge lerares woont in de Kasba (de Arabische wijk) van Algiers. Ze wordt nagewezen omdat ze een rebel is - bijna dertig jaar oud loopt ze de kans een oude vrijster te worden. Maar het huwelijk dat de familie voor haar wilde regelen, wijst ze af. Haddá besluit het lot naar haar hand te zetten en zet haar zinnen op de rijke Nassib. Met hem kan ze aan de benauwende vooruitzichten ontsnappen. In haar eentje onderneemt ze een pijnlijk avontuur: ze gaat naar de schoonheidssalon, koopt zijden lingerie en schoenen met hoge hakken en biedt zich aan Nassib aan in zijn weelderige villa in een hoger gelegen wijk van Algiers. Het meisje uit de Kasba verhaalt een poging tot emancipatie, maar in een maatschappij als deze is dat tot mislukken gedoemd.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
'La Fille de La Casbah' (1996) is een bitter-ironische zedenschets over thema's als religieuze hypocrisie, klassenverschillen en systematische vrouwenonderdrukking. Een moslima in een Algerijnse volkswijk heeft niks meer te verliezen als ze voorbij de huwbare leeftijd raakt en besluit haar geloofsprincipes overboord te gooien voor voorhuwelijkse vrijages met een rijke playboy. Ze weet ook wel dat er uit deze liaisons waarschijnlijk geen huwelijksverbintenis gaat ontstaan, maar het is de enige manier waarop ze als hoogopgeleide vrouw nog enigszins een gevoel kan hebben van zelfbeschikking en de mogelijkheid tot vrije partnerkeuze. Leïla Marouane komt het best tot haar recht in de pijnlijke, nietsontziende beschrijvingen van hoe dit pathetische hoofdpersonage een rollenspel speelt als rijkeluisvrouw, terwijl ze daarmee haar eigen omgeving van zich vervreemdt. En dat voor een man die in alles een ongelofelijke zakkenwasser blijkt! Helaas wordt de spannende opbouw ontkracht als het plotseling een absurdistische wending neemt die, zo zonder kennis van de Algerijnse politiek, vooral willekeurig voelt.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:13 uur

geplaatst: vandaag om 08:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.